Autóbérlés Amerikában Tippek, Trükkök

Az autóbérlés Amerikában drága mulatság, ezt mindannyian tudjuk. Jó hír viszont, hogy léteznek olyan tippek, trükkök, amikkel lefaraghatunk a költségekből. Ha érdekel, hogy mi mennyit költöttünk rá, illetve egyéb dolgokra az utunk alatt, akkor ITT megtekintheted.

Hogyan kezdjek neki?

Különböző oldalakon lehet olvasni, hogy mindenképpen ki kell váltani a pár ezer forintos nemzetközi jogosítványt. Mi is megtettük és magunkhoz vettük a nevetséges papírkönyvecskét, amire valójában egyáltalán nem volt szükségünk. Senki nem kérte tőlünk soha.

Ami viszont feltétlenül kell az egy a sofőr nevére szóló, dombornyomott hitelkártya.

Honnan béreljek?

Amennyiben ugyanott szeretném leadni, mint ahol felvettem

Mi a Turo nevű appot használtuk. (https://turo.com) Ezt úgy kell elképzelni, mint az autóbérlés Airbnb-je. Magánszemélyek adják bérbe az autójukat, amit éppen nem használnak. Nagy előnye a Turo-nak, hogy a konkrét autót választod ki és az árak is kedvezőbbek, mint a nagy autóbérlő cégeknél. Hátránya, hogy meg van határozva egy bizonyos kerettávolság, amit ha átlépsz, akkor rá kell fizetned. Mind a két fél ír értékelést a másikról, így ezek alapján el tudod dönteni, hogy megbízható-e a bérbeadó.

Amennyiben máshol szeretném leadni, mint ahol felvettem

Fontos tudnivaló, hogy autóbérlő cégeknél úgynevezett kategóriát választ az ember és nem konkrét járművet. Az hogy milyen típusú/színű/állapotú autót kapsz az a helyszínen derül ki.

Mi az alapján döntöttünk, hogy milyen értékelései vannak az adott cégnek a Yelp-en, illetve a Tripadvisor-on. Végül az Alamo-ra esett a választásunk. (https://www.alamo.com) Innen összesen két autót béreltünk és mind a két alkalommal elégedettek voltunk.

Autóbérlés Amerikában
Dodge Journey – amivel végigszeltük a nyugati partot

Azok a bizonyos extra költségek. Mire számíthatok?

Hát igen. Szokták mondani, hogy az autóbérlésnél semmi nem annyi, amennyi. Amikor rákeresel egy autóra, akkor az adott heti, illetve napi díját írja ki az oldal az egyéb extra költségeket csak a végén tünteti fel.

Biztosítás

Itt is igaz az a jó tanács, mint bárhol máshol. Mindenképpen érdemesebb a magasabb csomagot megkötni. Így ha bármi történik, jó eséllyel nem kell ráfizetni. Ez egy biztonsági költség, amin nem szabad spórolni.

Repülőtéri illeték

A reptéri autófelvétel drágább. Néha érdemesebb egy Uber-rel, vagy valami hasonlóval kezdeni az utat és utána felvenni az autót valahol máshol, mert tényleg sokat lehet így spórolni.

Relocation díj

Ez a költség szintén a napidíjhoz kerül hozzáadásra és megkerülhetetlen, ha másik Államban szeretnéd leadni az autót, mint ahol felvetted.

Upgrade

Megpróbálnak majd rábeszélni nagyobb autóra, de ha nincs rá szükséged, ne hagyd magad. Előfordulhat, hogy azért próbálkoznak, mert az a kategória amit Te kértél épp kifogyott vagy abba a városba kéne leadni egy jobb autót, ahová Te tartasz. Nálunk ez történt. Egy midsize SUV-t foglaltunk, de kaptunk teljesen ingyen egy magasabb kategóriájú standard SUV-t. (amiben tudtunk aludni is, így nem kellett sátrat vennünk.. de ez már egy másik történet. 😊)

 

Tippek, trükkök

Számít a kor

25 éves kor alatt drágább az autóbérlés, mint felette, így ha többen utaztok, akkor érdemes annak bérelnie az autót, aki a korhatár felett van.

Üzemanyag

Az autót több opcióval is kérheted. A legjobb a teli-teli. Ilyenkor tele tankkal hozod el az autót és úgy is viszed vissza. Nincs extra költség, annyit fizetsz, amennyit mentél.

Nézd át az autót

Mielőtt elhozod ellenőrizz le az autón mindent, és készíts fotókat is. Ha bármilyen sérülés van, így meg tudod úszni, hogy kifizettessék veled a költséget.

Csakis online

Foglald le előre az autót online, mert személyesen mindig drágább. A foglalás egyébként ingyenes. A hitelkártyádat akkor terhelik be, amikor felveszed az autót, a pénzt meg csak akkor vonják le, amikor visszaadod azt.

Töröld az előzményeket

Ha egy autóra többször keresel rá még foglalás előtt, akkor egy idő után drágább lesz a bérleti díj. Ez akár két-háromszoros költséget is jelenthet. Ha nem akarsz többet költeni, akkor töröld a böngészési előzményeket és ismét a legjobb árat látod. Amúgy nem számít, hogy egy hónappal vagy egy nappal az út előtt foglalsz online, ugyanaz az ár lesz.

Konkrét példánk: Én felmentem az oldalra, rákerestem a kategóriára, dátumra, biztosítást állítottam be stb és kaptam egy ajánlatot 660 USD-re. Nem foglaltam le, de regisztráltam az oldalra, hogy másnap folytassam. Következő nap beléptem hogy lefoglaljam és azt láttam, hogy regisztrált ügyfélként a kedvezményes ár csak nekem, csak most 1024 USD. Ugyanazokkal a beállításokkal kerestem és sehogy nem tudtam lejjebb vinni az árat az előző nap látottra. Ezután Zsófi a saját telefonján, amiről még nem néztük korábban, rákeresett ugyanazokra a beállításokra és láss csodát, 660 USD! Rögtön lefoglaltuk és végül ennyiért kaptuk meg az autót.

Szóval ez a kis piszok megjegyzi mire kerestél és ha nem csapsz le egyből akkor bizony drágább lesz. Kivéve ha törlöd a böngészési előzményeket. Ugyanis ilyenkor ismét a legjobb árat látod majd. A repjegyeknél egyébként ugyanígy működik, erre nagyon érdemes odafigyelni.

Ha regisztrálsz, nem jársz jól

Foglalj regisztráció nélkül szűz böngészővel. Ha regisztrálsz a céghez, akkor látsz egy kedvezményes árat, illetve az eredeti árat. Mind a kettő magasabb, mint ha csak úgy rákeresnél.

 

Remélem ezzel a kis összeállítással segítségetekre tudtunk lenni. Amúgy nem kell félni az autóbérléstől. Kellő odafigyeléssel nem történhet semmi kellemetlenség.


Hozzászólás