Így spórolunk mi

Honnan van pénzünk (ennyit) utazni? Sokszor találkozunk ezzel a kérdéssel, pedig nem hiszem hogy bármi különlegeset csinálnánk. Sőt.

Mégis, az elmúlt évek azt mutatják, hogy valami működik. Rengeteg helyen jártunk, csaptunk egy jó kis lagzit, külföldre költöztünk és épp egy több hónapos nyári szünetre készülünk, amiből két hónapot az USA-ban töltünk. Mindezt úgy, hogy átlagos fizetésünk volt/van és sajnos sem a családunk nem pénzel, sem lottónyertesek nem vagyunk. Kár. 🙂

A spórolás nem egyenlő lemondással.

Szóval nem kell megijedni. Szerintem inkább rugalmasságot, nyitottságot és leleményességet jelent. Nézzük csak mire gondolok:

Spórólj okosan

Utazás

Kinek kell a katalógus-holiday, utazási iroda, 5 csillag meg all inclusive? Helyette néhány ötlet, amivel sokkal jobb (és olcsóbb) lehet az utazás:

 • Szállás
  • Couchsurfing – a legszuperebb dolog szerintem, írtam róla bővebben itt és itt. Ha csak tehetjük, használjuk. Amerikában is ez a terv. A Facebook oldalunkon majd élőben követhetitek hogy megy 😉
  • Airbnb – kényelmesebb és olcsóbb mint a hotel. A nászúton teljes lakásokat béreltünk, de egyébként egy szoba is simán megtette például Lisszabonban. Amikor nem tudunk/akarunk valamiért couchsurfingezni, akkor ezt használjuk.
  • Hostelek – ha közösségre vágysz, esetleg nagyobb csapattal utazol vagy nem sikerült máshogy megoldani akkor itt van ez a megoldás is. Mi sok országban használtuk már, volt ahol nagy, 20 fős társasággal utaztunk és a hostel volt a legjobb opció. Persze az emeletes ágy-közös fürdő dolgot ehhez bírni kell, de szerintem van egy varázsa. 🙂
  • Önkéntesség – ez kicsit speckó megoldás, de lehet így is. Még nem tudok tapasztalattal szolgálni, de remélhetőleg egy év múlva ilyenkor már lesz bőven. A workaway-t javaslom. Barátaink éppen Krakkó környékén nyomják, ráadásul kutyával utaznak, szóval nagyon vagányak 🙂 instán követhetitek az útjukat: @travelwithdoggie
  • Házőrzés –  mi még nem csináltuk, de nagyon szeretnénk, írtam róla itt
 • Repjegyvadászat –  némi időráfordítás, türelem és egy-két trükk kell hozzá. Utazómajom segíthet, tényleg megéri kicsit foglalkozni vele és nem csak úgy random venni egy jegyet. Apró, egyszerű trükkökkel is lehet sokat spórolni.
 • Helyi infók – minél jobban képben vagy egy ország/város sajátosságaival, mások tapasztalaival, annál ügyesebben tudod megtervezni az utat/közlekedést, kitalálni hol egyél, mit nézz meg stb.
  Utazás a nagyvilágban facebook csoportban rengeteg hasznos infót lehet találni és ha nincs a releváns hashtegre találat akkor kérdezz bátran! 🙂 Emellett persze mindig ott a Tripadvisor és megannyi más külföldi fórum, no meg a blogok. Én imádok blogokban kutakodni és onnan jó tippeket összecsipegetni.

Mindennapi élet

Szerintem mindenkinek vannak olyan szokások az életében amiről különösebb erőfeszítés nélkül le tud jönni. Ez mindenkinek más, szóval a lenti lista nyilván teljesen szubjektív.

Mi jelenleg Londonban élünk, ahol bár a fizetés több mint otthon, de a város nagyon drága. Akinek csak megemlítettük hogy mi többek közt pénzt gyűjteni jöttünk ide kb mindenki körberöhögött. Valóban vannak húzós árak, de azért így is összejött amit terveztünk szóval mi a magunk részéről elégedetten távozunk.

Íme a mi listánk arról, hogy miket mellőz(t)ünk időszakosan vagy örökre annak érdekében hogy egy-egy vágy megvalósulhasson:

 • Több főzés – egyértelműen olcsóbb és nem utolsó sorban egészségesebb.
 • Tudatosabb vásárlás
  • – észrevettük hogy sajnos sok kibontott tejtermék, megkezdett felvágott vagy elfelejtett zöldség végzi nálunk a szemetesben, mivel lejárnak, megromlanak. Hogy ezt elkerüljük, mostmár megtervezzük előre hogy mit akarunk főzni a következő napokban és kizárólag ahhoz vásárolunk. Nagyon figyelünk hogy a megmaradt alapanyagokat mindig felhasználjuk más ételekhez és ne vásároljunk egyszerre túl sok mindent, csak mert épp le van árazva vagy megkívántuk. Tök jól működik a dolog. Megvéd az impulzusvásárlástól és segít spórolni is. Természetesen nem megy tökéletesen mindig, de törekszünk rá hogy magunkhoz képest fejlődjünk.
  • Nem veszünk palackozott vizet, cukros üditőket stb. Egyrészt nem szeretnénk hozzájárulni a műanyag hulladék keletkezéséhez, másrészt tök felesleges és a sok cukros üditő még hízlal is.
 • Viszlát Starbucks! (meg a többi hasonló) Lehet hogy Te nem oda jársz, hanem a mekibe vagy éppen a sarki gyrososhoz többet mint kellene. Én eldöntöttem, hogy ez pénzkidobás, nem mentem két hétig és tádáá, többé eszembe sem jutott. Ennek lassan egy éve.
 • Nincs több felesleges kence – nekem ez nem volt egyszerű, de kezd egészen jól menni. Rájöttem hogy mindenféle krémeket, sminkcuccokat, hajpakolásokat venni drága és környezetszennyező is. Jelenleg igyekszem minimalizálni és kizárólag azt veszem amire tényleg szükségem van. Csak akkor veszek újat, ha elfogyott és azt is kétszer átgondolom hogy valóban szükségem van-e rá. Tusfürdő helyett szappanra váltottam (egészségesebb, tovább tart és nincs műanyag szemét) és kiderült hogy a Lidl sajátmárkás 1 fontos sampon is pont ugyanolyan jó a hajamra mint bármelyik másik. Magic!
 • Olcsóbb közlekedés
  • Használt bringa és diákbérlet. Ez utóbbi persze nem jár csak úgy, de én például elvégeztem egy éves képzést itt kint, mivel gondoltam legalább más formában is gyakorlom a nyelvet ééés kapok diákot. Ezzel sok helyen olcsóbban vásárlok, de ami a legjobb: 30% kedvezmény a havi bérletemre, ami itt elég jó cucc 🙂 Persze nem azt mondom hogy mindenki rohanjon és iratkozzon be valami suliba, csak azt, hogy némi leleményesség segít.
  • Ha pedig vidékre megyünk akkor Gabi mindig kikutatja hogy melyik vonattal/busszal és mikor tudunk a legjobb árakon menni. Ehhez csak némi türelem kell. Így jutottunk el 7 fontért oda-vissza például Norwichba vagy Brightonba mostanság. Ha csak úgy felmész a legismertebb weboldalakra akkor ugyanez a táv 30-40 font.
 • Kuponos oldalak – gondolom sokaknak nem kell bemutatnom ezt, de egy említést megér. Ha bármilyen program felmerül, ha új fodrász kell vagy éppen egy jó szusi akkor a legokosabb ötlet először egy-két kuponos oldalon körülnézni, ahol hatalmas kedvezményekkel lehet megcsípni rengeteg dolgot.
 • A cuccok – Mikor kiköltöztünk Londonba a táskáink harmada kb mindenféle olyan dolgot rejtett amit ideérve betettünk egy fiókba majd az elmúlt másfél évben kb sosem használtunk semmire. Ez jó kis tanulság volt.
  Emellett mivel tudtuk hogy csak ennyi időre tervezünk, igyekeztünk nem felhalmozni dolgokat, hogy ne 3x ennyi cuccal költözzünk majd haza. Ennek eredményeként rájöttünk hogy semmi szükségünk rengeteg mütyürre vagy mondjuk háztartási eszközre. Nem kell 20 részes edénykészlet, tökre megfelel a tulajtól kapott 2 lábas, egy tepsi és két serpenyő. Ezt én sem hittem el eleinte, mivel sokat és sokfélét főzünk, de mindent meg tudunk oldani. Nem kell 30 különféle bögre, amiktől nem férünk el a szekrényben, csak fejenként egy. Nem kell tíz féle konyhai kisgép, sem díszes tálalóedények satöbbi satöbbi. A sor gyakorlatilag végtelen.
 • Adok-veszek – Azért mert valami használt, nem jelenti azt hogy szar. Hála az égnek, különben bajban lennénk. 🙂
  A használt bringa vagy éppen ventillátor működik és tök jó. Ami pedig még jobb, hogy most szépen el tudjuk adni őket és nem kell hazaszállítanunk egy csomó pénzért. Főleg, hogy otthon Gabi szüleinek padlásán várnak minket a már korábban felhalmozott tárgyak. Sok mindent továbbadtunk mielőtt eljöttünk, de így visszanézve túlságosan is sok mindent megtartottunk. Alig várom hogy az itt szerzett új tapasztalatok hatására a nagy részüktől megszabadulhassak. 😀

Így hirtelenjében nekem ezek jutottak eszembe. Ha bármilyen más ötleted van amivel szívesen kiegészítenéd a listát, akkor írj! Örülnénk neki 🙂

 

 

 


Hozzászólás