4. rész – Munkakeresés

Munka Londonban? Egyszerűbb mint gondolnád! A mi munkakeresésünk tapasztalatairól, illetve arról, hogy milyen tippeket kaptunk (és mi jött be belőle) írtam már korábban.  Most összefoglalom azt, hogy hol és hogyan találhatattok itt állást. A kiköltözés előkészületeit, illetve a lakás keresést és az ügyintézés mikéntjét megtaláljátok a korábbi posztokban.

Online

Érdemes a legnagyobb állásportálokon alaposan körülnézni mielőtt elkezdesz jelentkezni. ( Reed, Indeed, Monster) Mivel a fizetést itt szinte mindig megjelölik a hirdetésben, így könnyen be lehet lőni, hogy mire számíthatsz. Az önéletrajzodat mindenképpen töltsd fel több oldalra és állítsd be értesítőket, hogy az elsők között tudd meg ha felkerült valami releváns.
Ne felejtsd el, hogy London hatalmas város, így egyáltalán nem mindegy hogy konkrétan hol hirdetik az állást. Ezt is meg szokták adni, legalább nagyjából. A munkáltatók nem szívesen alkalmaznak ha át kell utaznod a fél várost, mert a sok felújítás és váratlan esemény miatt sokszor vannak lezárások, így esélyed sincs mindig beérni.
Az otthoni tapasztalat sajnos nem nyom annyit a lattba mint az itteni, így ha úgy látod, hogy nem jön a kapás akkor adj lejjebb egy picit. Egy kezdő pozi is jobb mint a semmi, ha valós a tudás mögötte akkor lehet előrelépni vagy később váltani.
Telefonos interjú szinte minden cégnél van, jó felkészülni rá.  

 


Személyesen

Vendéglátós, kereskedelmi és takarítói állásokra egyszerűbb és hatékonyabb személyesen jelentkezni. Ha van felvétel (és általában van) akkor általában már másnap behívnak próbanapra és ha ügyes vagy kész is. Őszintén, az a tapasztalatom, hogy nem teszik túl magasra a mércét és nyelvtudásban sincsenek nagy elvárások ezeknél az állásoknál. Szóval nincs min aggódni, ha utoljára tini korodban láttál bárpultot közelről vagy még sosem takarítottál. Egy kis tuning az önéletrajzba, kinyomtatod és lehet is bejárni a környéket. Plusz előny, hogy így tudsz a legnagyobb eséllyel a közelben munkát találni, ezáltal sokat spórolhatsz a közlekedésen.


Állásközvetítő segítségével

Legtöbb esetben takarítói állásokat, gyári betanított vagy szakmunkákat közvetítenek. Érdemes a lakóhelyed környékén bejárni ezeket a közvetítőket, így hamar kiderül melyiknél lehet esélyed kifogni egy állást. Ha kiközvetítenek akkor egy idő után (ha jól dolgozol és szerencséd van) átvesz a cég, aki alkalmaz. Ez nagyobb fizetést és biztonságot jelent. Ha lehet, a közvetítő legyen az utolsó megoldás, mivel nyilván leszedik a részüket a fizetésedből, így őket kihagyva többet kereshetsz.


Ismerősökön keresztül

Angliában mindenkinek él egy csomó ismerőse, ez biztos. Ne félj rájuk írni, ötleteket vagy segítséget kérni. Sosem tudhatod, hogy éppen hol van üresedés, ki hallott valami jó lehetőségről. Ezért (is) van a facebook, használd!


Ismeretleneken keresztül

Azért reklámozom ennyire mert hiszek az emberek segítőkészségében és személyes  jó tapasztalatom is van. Nekem így sikerült megcsípni az irodai melómat. Sok nagy magyar csoport van facebookon. Írni egy posztot és megkérdezni, hátha tud valaki munkalehetőséget ami jó lenne számodra  semmibe sem kerül. Viszont bejöhet egy jó tipp. Írd bele, hogy hol keresel, kb milyen állást, mit csináltál eddig stb.


Önéletrajz

Ez az a dolog ami sosem lehet elég jó, de azért érdemes törekedni rá és folyamatosan frissíteni, javítgatni. Angliában nem tesznek bele semmi olyat ami miatt akár pozitív akár negatív diszkrimináció érhet. Tehát ne legyen benne fénykép rólad, ne írd bele a korodat, állampolgárságodat stb.
A CVNOW weboldalán feltöltheted az önéletrajzod és ha kéred, néhány napon belül ingyenesen kapsz emailben egy részletes és hasznos elemzést. Ezután persze fizetősen lehet további segítséget kérni, de tapasztalatom szerint az ingyenes elemzés és nagyon sokat tud segíteni.

Kérdésekkel keressetek bátran. Hajrá! 🙂


Hozzászólás