1. rész – Előkészületek

Ismerősök és ismeretlenek egyaránt keresnek meg kiköltözéssel kapcsolatos kérdésekkel. A következő öt részből álló sorozattal szeretném megkönnyíteni mindannyiunk dolgát. Íme, az első rész, az előkészületek:

 1. Informálódás:
  Alapvetőnek tűnik, de sokaknak mégsem az, hogy milyen fontos utánajárni az adott ország sajátosságainak. Mik a szabályok, hogyan élnek az emberek, hogyan lehet állást találni, milyen a TB, mi kell egy bankszámla nyitáshoz stb stb. Ezen információk nélkül sokkal  nehezebb a kinti élet, megéri rászánni az időt a kutakodásra.
  Magyar nyelven megtalálható itt nagyjából minden hasznos tudnivaló Angliáról: Angliai kisokos
  Ez pedig a legnagyobb angliai magyar facebook csoport, 56 ezer taggal, akik közül rengeteg a troll, de azért lehet hasznos infókra bukkani. Én például ezen keresztül találtam meg az első irodai munkámat és az első szobánkat is: LION 


 2. Angol tudás:
  Erről sokfélét olvasni neten és való igaz, hogy van aki nulla nyelvtudással is megoldotta valahogy a kezdeti nehézségeket és végül jó kis élete alakult, de ez ritka. És nagyon fáradtságos. Nem csak annak aki így kijön, hanem annak/azoknak is akikre folyton támaszkodik. Mert bizony nyelvtudás nélkül nem tud egyedül elintézni semmit. Az angolok nagyon befogadóak, de magyarul még nem tanultak meg. Szóval legalabb a felkészülésre szánt néhány hónapban nyomni kell a tanulást.
  Fizetős tanfolyamokon kívül is van ám élet. Nagyon jó appok vannak, lásd Duolingo vagy Busuu. Illetve meetup-ok, ahol olyanokkal tudsz beszélgetni akik hasonló cipőben járnak. Plusz, a couchsurfinget is nagyon tudom ajánlani. Aki nem is tud vendégeket fogadni az is bármikor talál külföldi társaságot egy sörre, sétára vagy akármire.


 3. Pénz:
  Londonba érdemes számolni fejenként  minimum 250-300 ezer Ft kezdőtőkével. Ez elég egy havi lakbérre + a kaucióra egy szoba (!) esetében, illetve fedezi a kaját és a városon belüli utazást nagyjából ennyi időre.
  Szerintem ennél többre itt nincs feltétlen szükség, mivel munkát találni maximum néhány napba telik, így a következő havi kiadások abból már fedezve lesznek és jó esetben még marad is. Ez természetesen nem a válogatós munkavállalókra vonatkozik és nyilván ha van tartalék az sosem árt, erről nem beszélek le senkit. 🙂
  Itt egy korábbi írásom, ebben részletesen benne vannak az aktuális árak: Árak és fizetések Londonban


 4. Otthon felszámolása:
  Hú, de rosszul hangzik ez. Ettől még foglalkozni kell vele. Attól függően, hogy véglegesen vagy csak egy meghatározott időre hagyjuk el az országot, kell elintézni hogy hová kerülnek a bútorok, konyhai felszerelések, felesleges ruhák, mütyürök meg úgy nagyjából mindenünk.
  Erre a lépésre bőven kell időt szánni, általában kevesebbnek tűnik a cuccunk, mint amennyi valójában. Illetve ha megvan hogy mi hova megy, még a szállítást is meg kell szervezni és összehangolni a távozásunkkal.
  Mivel mi nem örökre távozunk ezért három részre szedtük a cuccainkat:
  1: amire még szükségünk lesz később. Csakis jó állapotú, tényleg hasznos cuccok. Leginkább bútorok, használati tárgyak. Ezek mentek Anyósomék padlására.
  2: amit célszerűbbnek láttunk eladni. Azok kerültek ide amikre ha szükségünk van szívesen veszünk majd egy újat és megfelelő árban el lehetett adni. Ezek mentek Jófogásra. Gabi még a használaton kívüli céges pendriveokat is eladta. Működik a dolog, ezzel meg lehet turbózni a megtakarításokat. 🙂
  3: amiket várhatóan nem tudtunk volna pénzzé tenni vagy túl macerás lett volna. Több zsák ruha, ágyneműk, könyvek stb került például ebbe a körbe. Emellett mindenféle csetreszek, díszek amiknek “értéke” nincs, de valaki még örülhet neki. Ezeket a Budapest Minden Ingyen facebook csoportba tettük fel és szinte mindennek sikerült új, boldog gazdát találni. Sokkal jobb, mint kidobni, szánjatok rá időt!


 5. TB ügyintézés:
  Nagyon egyszerű és nagyon fontos. Az OEPhez kell bemenni és (ha még nincs) akkor igényelni egy Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ingyenes és rögtön oda is adják. Ezzel a magyarországi biztosítási jogviszony megszünése után még 45 napig lehetőséged van igénybe venni külföldön indokolt egészségügyi ellátást. Tehát tökéletes alternatíva addig, amíg munkát találsz és elkezded a “helyi TB-t” fizetni.
  Ezután két opció van:
  – Kérni egy bejelentő nyomtatványt a lemondáshoz. Ezt hazavinni, kitölteni és itthagyni egy meghatalmazott személynek aki majd (amikor neked megvan kint) az új munkaviszony akkor beírja a biztosító nevét és a dátumot, majd leadja az OEPnél.
  – A másik lehetőség, hogy megcsináltatod az ügyfélkapu hozzáférést és azon keresztül bejelented majd.
  Pontos és aktuális információkat IDE KATTINTVA lehet találni. Ha ez a lépés kimarad akkor otthon elkezd növögetni egy szép kis tartozás a havi 6-7 ezer forintos fizetési elmaradás miatt.


 6. Iratok, meghatalmazások, telefon, bank stb:
  – Személyivel is lehet jönni, de javaslom az útlevelet. Sok helyen jobban szeretik, könnyebb vele az ügyintézés.
  – A telefon (és tv, net) előfizetést le kell mondani vagy ha később még kellhet a telefonszám akkor feltöltősre váltani.
  – Magyar bankszámlával is kell foglalkozni. Ha nem szüntetjük meg, akkor jelezni kell hogy külföldről fogjuk használni.
  – Meghatalmazáshoz formanyomtatványt érdemes minden itthon még folyó ügyünkhöz beszerezni és kitölteni egy kijelölt személy részére.
  Ha marad magyarországi bejelentett lakcímünk akkor a postára is be kell menni (oda mindenképp együtt kell, mert a helyszínen csak akkor hitelesítik) és elintézni, hogy meghatalmazással átvehetőek legyenek a levelek. A külföldi iratok és bankszámla elintéséhez a 3. posztban lesznek információk.


 7. Repjegy, transzfer:
  A repjegy vásárláshoz nem adnék tanácsokat, nálam sokkal járatosabbak rendszeresen írnak pl itt: Utazó Majom vagy Utazgatok.hu
  Transzferre viszont szükség lesz, hiszen a fapados járatok Lutonban és Stansteden szállnak le, ahonnan még 1-2 órás út vezet be a városba.
  Lehet buszt használni, ez esetben itt érdemes foglalni online és nem a helyszínen venni: Easy Bus. Ez általában 8-10 font/fő, de legalább két óra. Lutonból vonat is jön, de jóval drágább mint a busz.
  Jó ötlet átszámolni, hogy mivel járunk jobban, mivel ahová a busz vagy vonat érkezik, onnan még biztos hogy a londoni tömegközlekedést is használni kell az új otthonba eljutáshoz. Így, főleg első alkalommal, kezdőként, szerintem sokat tud segíteni, ha hívunk egy transzfer autót, aki kijön értünk a reptérre és haza visz házig. A korábban már említett magyar FB oldalon lehet találni, de privátban én is szívesen ajánlom azt, aki minket és a családunkat, barátokat hozza-viszi rendszeresen. Egy út vele 35 font, függetlenül az utasok számától.


 8. Önéletrajz:
  Érdemes otthon megírni, hogy itt kint már ne menjen vele az idő. Hiszen tudjuk, rengeteg időt bele lehet tenni, hogy jó legyen. Neten lehet találni infókat arról, hogy a britek mit szeretnek. De ha valaki nem akar utánajárni, annyit mindenképp érdemes tudni, hogy a magyarral ellentétben nem írnak rá születési időt (nyilvánt kort sem) és nem tesznek rá képet, ezzel is elkerülve a bármilyen irányú diszkrimináció lehetőségét.
  Releváns szakmai tapasztalattal, olyan cégekhez ahol várhatóan több körös, hosszabb interjú folyamat van célszerű már otthon elkezdeni pályázni. Nyilván vendéglátós, kereskedelmi stb állásokra, ahol a válasz általában az, hogy gyere be másnap, nem érdemes előre jelentkezni. Viszont a helyi viszonyokról, fizetésekről (mert azt itt 99%-ban megadják előre!) lehet informálódni az Indeed-en, Reed-en, Monster-en stb. Munkakereséshez a 4. részben találsz infókat.


 9. Lakhatás:
  Ennek az elintézése is általában otthoni dolog. Kivéve ha először itt kint tudsz barátoknál lakni vagy tudsz bármilyen más fizetős (hotel, hostel) vagy ingyenes megoldást. (hosszú távú couchsurfing pl)  Szálláskereséshez a 2. poszt nyújt majd segítséget.

 


2 thoughts on “1. rész – Előkészületek

Hozzászólás