2. rész – Lakhatás

Az előző rész záró akkordja a lakhatás megoldása volt, amit itt fogok részletezni.

Ahogy említettem, ezt lehet intézni még otthonról vagy már kintről:

Ha megérkezés után intézed annak mindenképpen előnye, hogy személyesen el tudsz menni megnézni a kiszemelt helyet, így nyilván kevesebb az esélye hogy mellényúlsz. A lakáskeresés ideje alatt lehet barátoknál lakni, couchsurfingelni vagy bérelni egy szobát valahol. Fizetős megoldás esetén ezt a költséget viszont hozzá kell adni az eredetileg megadott kezdőtőkéhez és sajnos Londonban ez elég húzós tud lenni. Ha így keresgélsz, érdemes 1 hetet legalább rászámolni, annyit el szokott vinni a megfelelő szoba megtalálása.

Ha otthonról intézed a szobakeresést, akkor is jó ha van kint megbízható ismerősöd. Mégpedig azért, mert Ő az, aki meg tudja nézni az általad neten kiválasztott szobát. Enélkül én nem javaslom, hogy bármibe is belemenj, hacsaknem lehetetlen megoldani, hogy valaki segítsen.
Én úgy csináltam, hogy beléptem londoni magyar facebook csoportokba, ahol hirdetnek szobákat. A legszimpibbeket felhívtam és ha meg tudtunk egyezni akkor megadtam a tulaj számát a kinti barátoknak, akik felvették vele a kontaktot és megbeszéltek egy időpontot amikor megnézhetik a szobát. Így sikerült kilőni két rémes helyet, ami pedig kép alapján tök jól nézett ki. A harmadikat vettük ki. Sajnos beköltözéskor kiderült, hogy a tulaj azért sunyult egy kicsit így is és nem azt a szobát adta ki végül amit megmutatott, hanem egy másikat a házban. Nyilván ez a másik kicsit zajosabb meg problémásabb volt, de elsőnek megfelelt. Azóta már megtaláltuk az igazit. 🙂

Tehát, hol találhatsz kiadó szobákat:

  1. LION facebook oldal (Legnagyobb információs oldal Nagy-Britannia)
  2. Bármelyik londoni magyar FB oldal (Keress rá: szállás london, kiadó szoba london stb)
  3. Ha tudod, hogy kb merre szeretnél lakni, akkor kereshetsz aszerint. Például: Kiadó szobák Kelet London
  4. Ha nem ragaszkodsz a magyarokkal közös házhoz, akkor a gumtree , spareroom vagy easyroommate oldalakat javaslom. (Sajnos nekünk nincs jó tapasztalatunk, a poszt végén írok róla.)

Most pedig had idézzek egy korábbi írásból:

Szoba:
Lehet magánszemélytől, de gyakoribb, hogy közvetítők kivesznek teljes házakat és tőlük bérel az ember.
– Egy személynek egy szingli szoba átlagosan £110-140 egy hétre. Beköltözéskor általában két hét rent + két hét kauciót szoktak kérni.
– Párban bérelni jobban megéri, dupla szoba £130-180 kozott van egy hétre két embernek.

Ebben benne van az összes számla, szóval nincs plusz költség. Maximum a kábeltévé, ha valakinek kell. Javítási költségek, berendezések stb a közvetítő/tulaj felelőssége.
Természetesen vannak olcsóbbak, de azok általában koszos, kicsi szobák, szar házakban és gázos környéken. Határ pedig a csillagos ég, lehet bérelni úszómedencés, szaunás házban is szobát.

Lakás:
A legtöbb esetben nem lakásokról, hanem kis házakról van szó. Itt Londonban a sorház a divat, hátsókerttel, szóval nem panelekre kell gondolni. (a szobákat is ilyenekben adják ki) Fontos tudni, hogy angliai előtörténet nélkül (munkahely, referencia, bankszámla kivonat stb) nem lehet önálló lakást/házat bérelni, csakis szobát.
Egy szobás, azaz stúdió lakás £800-tól/hó, két-három szobásak kb £1200-tól kezdődnek. Ehhez viszont még hozzájön a council tax, internet és közművek. Általaban egy havi rentet kell fizetni előre, plusz egy havi kaució.
Az árak nyilván a forgalmasabb közlekedési csomópontoknál és a belváros felé közeledve emelkednek.

A fentiek a 3-mas zónára és attól kifelé érvényesek. Angolokat ennél beljebb nem nagyon lehet találni. Ők inkább a külsőbb kerületekbe, illetve az agglomerációba költöznek. Szóval ne lepődjetek meg ha a legtöbb szomszédotok jobban beszéli a balkáni nyelveket vagy a hindit mint az angolt. 🙂

Mindkét esetben lehet közvetítési díj is, amit itt a bérlő fizet. Szobáknál ritka, lakásoknál szinte mindig van. Illetve lakásbérlésnél sokszor credit check-ért is kell fizetni, 30-40 fontot.

Az előbbiek összefoglalva:

Szoba Studio lakas
Ár/2 fő/hónap 530-800 800-tól
Council tax, közművek, net, tv 0 200-tól
Szerződés hossza Max 3-6 hó Min 6-12 hó
Felmondási idő 2 hét 1 hónap
Közvetítési díj Max egy heti rent Max egy havi rent
Credit check 0 30-40 font
Beköltözéskor (rent+kaució) 530-800 1600-tól

Tapasztalataink a helyi közvetítőkkel:

Remélem csak nekünk nem volt szerencsénk. Hiába szerettünk volna angolul beszélő lakótársakat, hogy így is gyakorolhassunk, feladtuk és inkább lakunk magyarokkal.
– a közvetítésért szinte mindig fizetni kell 1-2 heti rentet
– hiába írják ki, hogy keresd őket whatsapp-on (itt mindenki azt használja) soha nem reagálnak, ha mégis akkor tuti hogy hetekkel később random felhívnak valami kiadó lyuk miatt
– nem foglalkoznak a kereteddel, olyan szobákat akarnak rádbeszélni ami nem fér bele
– nem értik meg a preferenciáid (mi a tesómmal jöttünk, mindenképp két szabad szobát kerestünk egy házban, ez meghaladta a legtöbbük értelmi képességeit + hely 3 biciklinek)
– sokan nem nagyon tudnak angolul…
– az összes ház amit megnéztük undorító, koszos, büdös és lelakott volt. Annak ellenére, hogy a hirdetésben azt reklámozták, hogy az árban heti takarítás is benne van.
– nem azt/azokat a szobákat mutatták meg ami a hirdetésben van. Előfordult, hogy full más szobák voltak a házban, mint a neten. Kiderült, hogy a neten lévő hirdetésben egy másik házuk képei vannak, nyilván azt már kiadták.

Összességében én azt gondolom, hogy itt sem nehezebb találni egy jó szobát/lakást, mint otthon, csak vannak különbségek amiket érdemes észben tartani. Hajrá! 🙂


One thought on “2. rész – Lakhatás

Hozzászólás