3. rész – Ügyintézés

Én azt tapasztaltam, hogy az angolok nem bonyolítják túl a dolgokat.

Ennek köszönhetően nincs túl sok kötelező teendő kiérkezéskor. Konkrétan egy, az NI (National Insurance) szám megigénylése. Ezen kívül minden más “szabadon választható”, bár azért nyilván egy bankszámla jól jön és az sem árt ha van egy háziorvosunk. Nézzük tehát, hogy miket érdemes elintézni.

 1. NI szám:
  Ez itt a helyi TB- és ADÓszám keveréke. Nagyon egyszerű az igénylése: fel kell hívni a megadott telefonszámot, egyeztetni egy időpontot interjúra és megjelenni az a megadott időben/helyen.
  ITT találjátok meg a telefonszámot. Kizárólag angol számról hívható, így ezt előre nehéz elintézni ha nincs angol sim kártyánk.A telefonban alapvető személyes adatokat kérnek, illetve a kiutazás dátumát és hogy miért szeretnél számot igényelni. Ekkor kapsz egy időpontot. Az “interjún”, ami igazából csak egy adategyeztetés, szintén személyes adatokat kell megadni, illetve nyilatkozni arrol, hogy mikor jöttél, meddig tervezel maradni, miért vagy itt. Nincs rossz válasz, nem szabad megijedni a neten keringő mindenféle rémhírektől. Az NI számot, amennyiben képes vagy (akár tolmács segítségével) helyesen megadni az adataidat, mindenképpen megadják. Ez szükséges ahhoz, hogy megfelelő adózási kategóriába kerülhess.Az interjú után általában 1-3 héttel megérkezik levélben a szám, amit le kell adni a munkahelyeden. Merthogy NI szám nélkül is el lehet kezdeni nyugodtan dolgozni, elég leadni amikor megérkezik. Az itteni cégek is ismerik a procedúrát, szóval nem fognak ezen rugózni. Ha nem sikerül időben leadni az NI számot, akkor maximum az történhet, hogy magasabb adót vonnak az aktuális fizetésedből, amit majd a következő évben visszaigényelhetsz. Easy. 🙂


 2. Bankszámla nyitás:
  Na ez az egyetlen ami nevetségesen el tud húzódni és bosszankodásra adhat okot. Hogy miért? Mert a bankok felé le kell igazolnod a lakcímed, ez a legfontosabb számukra. Itt viszont nincs lakcímkártya..Lássuk miket szoktak kérni, amit frissen érkezettként, egy szobát bérelve általában nem tudsz adni:
  Munkáltatói igazolás: nem Contract, hanem Employment Letter. Ezt a munkáltatók nem nagyon adják, mert nem szokás. Igen, ez a magyarázat.
  Council tax befizetési bizonylat: Ilyened max akkor lenne, ha a saját neveden bérelnél egy külön lakást és már ott élnél minimum egy hónapja. (Azt viszont tudjuk az előző posztból, hogy angliai előtörténet nélkül ez kizárt.)
  Saját névre érkező közüzemi számlák: Ugyanaz mint az előző. Szobabérlés esetén nem kapsz számlát, ez sem fog menni.
  NI confirmation letter: Nem az NI számról kapott sima levél, mert az a Job Centre-től jön. Nekik olyan kell amit a HMRC küldött. Olyanod nincs.
  Visszaigazolás járművezetői tanfolyam jelentkezésről: Viszonylag kevés esély van rá, hogy egy-két hetes angliai tartózkodás után rögvest szeretnél itt megtanulni vezetni. Bár, ki tudja. 🙂
  Korábbi, angliai bankszámlakivonatok: Nyilván ilyened nincs.Most pedig nézzük mi az amit ebből ki lehet hozni:
  Munkáltatói igazolás: Ha a munkahelyeden szokás ilyet adni. Azért ne nagyon számíts rá.
  NI confirmation letter: A HMRC-től telefonon lehet igényelni, kb 2 hét mire kiküldik. Ha szerencsénk van, ezt elfogadják. V
  Jogsi jelentkezés: Ha nem is akarsz valóban megtanulni vezetni, de nincs más megoldás akkor lehet ezt csinálni. 35 font a jelentkezés a postán, viszont olyan papírt kapsz amivel tuti tudsz számlát nyitni. Aztán a tanfolyamnak vagy nekiállsz vagy nem. Van aki így csinálja.

  A fentiek közül bármelyik is sikerül, simán elvisz 1-3 hónapot, addig pedig nem jó bankszámla nélkül lenni.

  Átmeneti megoldás:
  Lehetőség van virtuális számlát nyitni. Nekem a Monese-nél volt számlám majdnem 3 hónapig. Valamivel limitáltabb a tudása mint egy átlagos bankszámlának, illetve van havi 5 font kezelési költsége (egyébként itt ingyenes a bankolás), de tökéletes megoldás amíg végre valamelyik bank megszán és nyithatsz egy számlát. Paypassos kártyát adnak, nagyon király az app-juk és rugalmasak. Egy fotót kell feltölteni az útleveledről/személyidről, illetve lőni egy szelfit, megadni pár alapadatot és már kész is.
  Amikor kész lett a normál bankszámlám akkor gond nélkül le tudtam mondani.
  Egy másik megoldás pedig, hogy valaki más számlájára kéred a fizetésed. Ezt én kevésbé javaslom. Egyrészt sok munkáltató nem megy bele (én is így jártam) másrészt pedig nyilván sok hátránya van: nem férsz hozzá a pénzedhez amikor akarsz, nem tudsz sehol kártyával fizetni, nem tudsz utalni, megtakarítási számlát nyitni, csoportos beszedéssel fizetni. (Nálunk pl a gym-be kizárólag így lehet fizetni, ha nincs számla, nincs gym) stb.
  Oh igen, utolsó lehetőség pedig a csekk. Legvégső esetben így is tudnak fizetni neked, de ennek elég sok a beváltási költsége és rettentő macerás, meg amúgy is.. ez a 21. század.


 3. GP:
  A háziorvoshoz érdemes ellátogatni. Az NHS ellátás ingyenes, így csak rá kell keresni az “nhs gp” kifejezésre a környékeden és kiválasztani, hogy hová szeretnél menni. Általában a kiszemelt helyen ki kell tölteni egy formot, aztán van egy rövid beszélgetés a dokival és kész is.


 4. Angol jogosítvány:
  180 nap igazolt itt tartózkodás után lehet igényelni egy postai dokumentum kitöltésével, plusz a magyar jogsival. 50-60 font körül van. Nem kötelező egyébként, a magyar jogosítványt is ugyanúgy elfogadják.

Ennyi lenne a lényeges elintéznivalók összefoglalója. Hajrá!

[Nyilván aki például gyerekekkel jön annak több teendője van, de mivel ezekben nincs tapasztalatom, inkább nem mennék bele. ITT lehet sok-sok hasznos infót találni.]

 

 


One thought on “3. rész – Ügyintézés

Hozzászólás