Harry Potter studio

Jöjjön egy friss ropogós beszámoló a Harry Potter studio látogatásról amíg még új az élmény. Sok-sok képet is feltöltöttem, amik kattintásra megnyílnak. Enjoy!

Rajongóknak nyilván kötelező, de szerintem a muglik is jól érezhetik itt magukat. 🙂

A túra profin felépített, végigvisz az összes ikonikus helyszínen, feleleveníti a legfontosabb történéseket és közben összekapcsolja a szereplőkkel. Mindemellett beláthatunk a kulisszák mögé, ami izgalmasabb mint elsőre gondoltam.

Hogyan lehet odajutni és mennyibe kerül?

A stúdió kb 20 mérföldre van Londontól. Csak előre váltott jeggyel lehet menni. Jegyet venni legolcsóbban a Warner Bros weboldalán  lehet, azonban nagyon időben, hónapokkal előre érdemes lefoglalni, mert elfogynak. Mi sajnos így jártunk, hiába tudtuk, hogy kb mikor mennénk, addig húztuk amíg lecsúsztunk.

A Warner oldalán most 41 font a jegy. Ehhez még közlekedési költséget érdemes számolni, mivel Londonból Watford Junction-ig el kell menni vonattal (Oyster használható) majd onnan transzferbusz visz tovább utanként 2,5 fontért.

Aki úgy jár mint mi, az kénytelen közvetítőkön keresztül venni jegyet, aminek nyilván borsosabb az ára. A Golden Tours-nál nekünk ez 71 fontért sikerült. Ami jó hír, hogy ezért a pénzért cserébe ők Londonból busszal elvisznek egészen a stúdió ajtajáig, így legalább kényelmesebb. Útközben pedig stílusosan a Harry Pottert nézhetik az utasok.

Az utazás 1-másfél óra, forgalomtól függően, míg a túra 3-3 és fél óra.

Az indulás

A túra egy nagy csarnokban kezdődött némi sorbanállással, miközben közelebbről szemügyre vehettük a lépcső alatti gardróbot. Ezután egy rövid videót láttunk, amiben a három főszereplő beszélt a forgatásról. Kihangsúlyozták, hogy mennyire sokan dolgoztak a filmen különböző csapatokban. Meséltek kicsit a 10 évnyi közös munkáról és láthattunk videókat a stáb tagjairól a forgatás közben. Végül útjára bocsátották az akkor már nagyon izgatott csapatot a Nagyterem felé.

Első szakasz

A Nagyterem után több egymásból nyíló csarnok következett. Nehéz lenne leírni azt a rengeteg szobát, díszletet, kelléket és infótömeget amit ott kaptunk. Itt beleláttunk a kellék- és díszletkészítés rejtelmeibe. Láttuk Piton belőtt séróját és Dumbledore szakállát, az összes horcruxot, seprűt, ruhát, mozgó lépcsőt, Kövér Hölgyet, kviddics felszerelést, fortyogó üstöt, Merengőt stb stb. Hatalmas mennyiségű információt kaptunk nagyon érdekesen tálalva.

A vajsör rossz, értem?!

Ezután következett a Tiltott Rengeteg, ami talán az egyetlen olyan rész volt ami nem tett rám mély benyomást. Nem volt rossz, de nekem nem tett hozzá túl sokat az élményhez. Onnan kiérve már a Kings Cross kicsinyített verziójában találtuk magunkat a 9 és háromnegyedik vágánynál.

Végül egy szabadtéri részre jutottunk, ahol megtaláltuk a Privet Drive 4-et, a Godric’s Hollow-i házat és a Kóbor Grimbuszt. Valamint megkósoltuk a híres vajsört, ami (mint az arcom is mutatja) sajnos elég rémes volt. Egy furi, kicsit édes, kicsit buborékos, sűrű, édeskés lé, rajta kb a felvert tejszínhez hasonlító habbal, ami nagyon édes. 4 font egy pohár. Én olvastam korábban hogy nem túl jó, így szerencsére hárman 1 pohárral vettünk kóstolóként és így is a felét kidobtuk. Szóval csak okosan! 😀

Még nincs vége

A kis pihenő után ismét felkerekedtünk. Hátra volt még a tervezéssel foglalkozó részleg, illetve a speciális effektek. Utóbbi nagyon izgi volt. Többek közt láttuk, hogyan keltették életre a Baziliszkuszt vagy éppen Naginit. Megtudtuk, hogy Hagrid feje nem is Hagrid feje, hogy a színészek nem is tudnak seprűn repülni (szomorú) és hogy a patrónus fényének felvételéhez egy kutyát használtak. Ja, ha már kutya, Agyarbol, Csámpásból és Mrs Norrisból volt vagy 8-10 a forgatás évei alatt. Némelyikük bele sem került a filmbe, de a stáb úgy megszerette, hogy megtartotta. 🙂

Végül pedig az Abszol út és a Roxfort makettje következett. Mindkettő lenyűgöző volt, imádtam.

Ha van lehetőségetek akkor szerintem mindenképpen érdemes elmenni egy ilyen stúdió túrára, mert életre szóló élmény. Mostmár tuti nagy szakértőként fogom szemlélni a filmeket és Gabi agyára megyek a kommentjeimmel és történeteimmel az egyes helyszíneket/kellékeket illetően. Brace yourself, Darling! 😀


Hozzászólás