Notting Hill Karnevál

A Notting Hill Karnevál Európa legnagyobb fesztiválja. Három napon keresztül tart és nagyjából 2 millió látogatója van.

Hogyan képzeltük?

Metroval elmegyünk Notting Hill Gate-ig. Majd onnan kedélyesen sétálgatunk Notting Hill gyönyörű utcáin a napsütésben.

Messziről halljuk a zenét, érezzük az mindenfelé készülő streetfood illatát, mindenki boldog. Ahogy haladunk a karnevál útvonala felé egyre többen vannak, nyilván, hiszen mégiscsak egy karneválon vagyunk. Útközben megállunk valamelyik szimpatikus standnál és veszünk egy sört. Ettől még boldogabbak vagyunk. Odaérünk a kijelölt útvonalra ami egy széles sugárúton fut. Egymás után vonulnak fel a szebbnél szebben feldíszített járművek, amikről jellegzetes karibi zene szól és gyönyörű, színes, tollas jelmezekbe öltözött emberek táncolnak. Az út két oldalán bár tömeg van, de azért élvezhető a felvonulás, talán kicsit táncolunk is. Közben készítem a vlog-hoz az anyagot, fantasztikus felvételek lesznek. Szerzünk még egy sört, most már tuti táncolunk egy kicsit, fotózkodunk pár jelmezes arccal aztán csak leülünk valahova és élvezzük a forgatagot. Lassan elindulunk hazafelé és nagyon örülünk, hogy ezt is láttuk.

Milyen volt a valóságban?

Metróval elmentünk Notting Hill Gate-ig. Már a metrón hatalmas tömeg volt. Amikor leszálltunk az egész peronon özönlöttek az emberek, akiket mikrofonba vezényelve irányítottak a rendőrök.

Nagyjából 10 percbe telt kitódulni a tömeggel az utcára. A látvány nem volt túl vidám. Notting Hill gyönyörű utcái úsztak a szemétben. Már itt, viszonylag távol a fesztiváltól nagyon sokan voltak. Az emberek nagy része részeg volt. A legtöbb lány valamiért melltartóban érkezett a karneválra, a fickók félmeztelenül, nagyjából térdig letölt nadrágban. Az összes standnál, boltban, pubban hatalmas tömeg volt, így sörünk nem lett. Elsétáltunk a karnevál útvonaláig, ahol olyan irtózatos tumultus volt, amilyet nem hiszem hogy láttam valaha. Ami Londonban széles útnak számít, az sajnos a valóságban nem az. A járművek két oldalán néhány méteren zsúfolódott össze a tömeg. Ezeken a kamionokon voltak a zenekarok vagy dj-k, de semmi látványos. Mögöttük jöttek a “táncosok”, akik legnagyobbrészt csak ízléstelenül felöltözött elhízott nők voltak (neccharisnya a sláger) akik rázták a seggüket és bekészült férfiak próbálták becserkészni őket. Persze volt néhány szép jelmez, szép nő, de az arányok nem voltak túl jók. Ebben a tömegben elszenvedtünk kb fél órát, próbáltunk találni egy helyet ahol végre látunk is valamit anélkül, hogy elnyelne az emberrengeteg, de nem sikerült. Sör továbbra sem volt. Ez a mennyiségű, ilyen állapotban lévő emberek inkább félelmet keltettek bennem, mintsem jó érzéseket. A zene a legtöbb helyen inkább elektro volt vagy az a típus amit a Blaha aluljáróban tolnak az indiánok. Volt néhány autentikusabb zenekar is, de a tömegtől a közelükbe sem lehetett férni. Nem nagyon találtuk a helyünket, a telefonomat eszembe sem jutott elővenni, hogy bármit is lefotózzak, így illusztrálni sajnos nem tudom a látottakat. Végül elindultunk haza, szerencsére még viszonylag időben, így legalább a metrózás kellemes volt.

Kiegészítés

Amit hozzá kell tennem a teljes kép érdekében az az, hogy maga a város amúgy nagyon jó munkát végzett.

Rengeteg rendőr, tűzoltó és mentős volt kint akik nagyon szervezetten végezték a munkájukat. Minden nap volt megemlékezés a Grenfell torony tragédiájáról (tudjátok, ami leégett nemrég) és ezt a legrészegebb karneváló is tiszteletben tartotta. A környék házai egészen  jó állapotban átvészelték a bulit, minimális rongálás volt. A három napos fesztivál után pedig egy éjszaka alatt eltakarítottak mindent. Csak hogy érzékeltessem az állapotokat, másnap reggelre 300 tonna szemetet szedtek össze, ami 25 darab emeletes londoni busz súlyát teszi ki. És azok naaagy buszok.

Összességében örülök, hogy elmentünk és megnéztük, mert nagyon kíváncsivoltam rá és bántam volna ha kihagyjuk. Mivel terveink szerint jövő augusztusban már nem leszünk itt, ezért most volt itt az alkalom. Az pedig, hogy végül nem hozta az elvárásainkat, hát, van ilyen. 🙂

 

 

 


Hozzászólás