Szent Patrik Nap

Életünk első Szent Patrik napi ünnepségét Birminghamben éltük át, ahol New York és Dublin után a legnagyobb parádét tartja az ott élő ír közösség.

Ki is az a Szent Patrik? Az írek védőszentje, aki sokat tett a kelta pogányok megtérítéséért.

Mit ünnepelnek az írek? Március 17 eredetileg egy katolikus ünnep volt (Szent Patrik halálának napja). Mostanság inkább a világban mindenfelé élő írek összetartozását ünneplik. Ez pedig mindenki számára jó indokká vált, hogy zöldbe öltözzön, sört igyon és ír zenére bulizzon. Én nagyon adom. 🙂

De haladjunk csak sorjában:

Birmingham

Meglátogattuk Rékát&Lacit Birminghamben és velük néztük meg a felvonulást. Birmingham egyébként egy progresszív (volt)iparváros. A régi képeket elnézve eddig is sokat változott, most pedig konkrétan a főteret is átépítik. Rengeteg építkezést láttunk és ahogy Rékáéktól hallottuk, nagyon gyorsan húzzák fel az épületeket, alakítanak át városrészeket. A populáció növekszik, jelenleg ~1,1m, amivel Birmingham Nagy-Britannia második legnagyobb városa.

Az építkezéseken kívül persze van más is. Például egy nagyon hangulatos kanális. Ez tipikusan angol és nekünk nagyon tetszik. Ahogy az is, hogy a modern épületek (és meglepően sok felhőkarcoló) között sok helyen megbújnak templomok, katedrálisok. Ezzel egy érdekes kontrasztot adnak hozzá a városképhez. Ja, és van villamosuk! 🙂 Igaz, nem használtuk, de nekünk London után valamiért tök jó volt látni. Ők a villamost metrónak hívják, mert néhol a föld alatt is megy.
Az idő rövidsége miatt sajnos nem láttuk az összes érdekesebb városrészt, de szívesen visszamennénk és folytatnánk a felfedezést, mert abból ítélve amit láttunk, megérné.

Gyakorlati információk:

Vonatjegyet a Chiltren Railways oldalán előre vettünk, így megúsztuk 11 fontból/fő oda-vissza. Az út Londonból 2 óra.

A helyi tömegközlekedés használatának legegyszerübb és legolcsóbb módja ha letöltöd az NXBus mTicket nevű alkalmazást és azon keresztül veszel jegyet. Hétvégén egy útra szóló jegy (igen, egy darab, 30 percig érvényes jegy!) 2,30 font. Jah, irreálisan drága. Szerencsére a napi jegy, amennyivel bármennyit utazhatsz csak 3,80 font, ami viszont oké.
A buszon az alkalmazást kell megmutatni a sofőrnek, aki látja, hogy aktív a jegy. Érdekes, hogy a helyi buszokon a leszállás is az első ajtón zajlik, így jóval tovább tart a ki- és beszállás. Londonhoz hasonlóan itt is integetni kell a busznak ha szeretnéd, hogy ne hagyjon a megállóban.

A város érezhetően olcsóbb mint London. Például sör a Wetherspoon belvárosi pubjában kerül annyiba mint Londonban a külvárosban. Vagy All You Can Eat kínai tényleg hatalmas választékkal 8 font/fő. A napi közlekedés a londoni 8 font helyett csak 4. Szóval összességében jobban ki lehet jönni.

Szent Patrik nap

Szent Patrik napja március 17-én van, azonban a parádét az előző hét vasárnapján tartották. Egy széles út volt lezárva a felvonulás idejére, ami kb két óráig tartott. Volt ott gyerekekből álló csapat, voltak táncosok, zenészek, autósok, motorosok, lazán söröző-cigiző fickók és népi viseletbe öltözött emberek. Rengeteg ír város képviseltette magát és zászlókkal vonultak végig. Izgalmas forgatag volt, végig kíváncsian vártuk hogy vajon milyen jármű, milyen emberekkel fog befordulni a sarkon.

Szemben a korábbi rossz tapasztalatunkkal, a Notting Hill Karnevált illetően, itt tágas tér volt hagyva a nézelődőknek, így végig jól éreztük magunkat.

A felvonulás után szétszéledt a tömeg a város ír pubjainak irányába. Volt bőven alternatíva ahol lehetett enni, inni, ír zenére táncolni. Sokan maradtak az utcán is, leginkább boltban vásárolt italokkal és csak simán dumáltak, fényképezkedtek és koccintgattak sűrűn. Mi egy darabig sétáltunk az utcán, ahol többször megálltunk fotózkodni a zöldbe öltözött, kifestett, nagyon barátkozós írekkel. Végül elértünk egy szabadtéri helyre. A színpadon egy ír banda játszott és csinált elég pöpec hangulatot, szóval leragadtunk. Itt láttuk igazán, hogy mennyire vegyes az ünnepségen résztvevők összetétele. Volt ott kisgyerekes család, a nők jogaiért harcoló 50es nők, idős bácsik-nénik, beöltözött, kifestett arcú vagy éppen befestett bajszú fickók és természetesen minimális ruházatot viselő angol/ír (ki tudja) hölgyikék.

Mi nem vettünk semmilyen zöld bigyót, de az arcunkra csináltattunk zöld lóherés csillámtetkót. A fiúknak extrán jól állt. 🙂

Készítettünk egy rövid videót is Birminghamben töltött 2 napunkról és a parádéról, amit itt találtok: https://youtu.be/RkjfMQS6agY

Jó nézelődést, pacsii! 🙂

 


Hozzászólás