Kiadások és bevételek Angliában 2018

Kiadások és bevételek Angliában: Mivel számolhatunk? Sokszor találkozom a kérdéssel, hogy tényleg kolbászból van-e az a bizonyos kerítés. Mennyibe kerül a lakhatás, az étkezés, tudunk-e félretenni?  Hát, lássuk hogy mennek itt a dolgok és hogyan lehet spórolni.

Egy 2017-es kutatás szerint London Európa tizedik legdrágább városa. Budapest a harmincharmadik helyen áll. Tény, ha világviszonylatban nézzük, akkor a Brexit óta London némileg visszaszorult, a 6. helyről a 24. helyre. Azonban még így sem nevezhető olcsónak, mindjárt meglátjátok.
forrás

Kiadások:

Lakhatás:

Abszolút a legfájóbb pont ha Londonban vagy. Éppen emiatt itt a szobabérlés jóval népszerűbb, mint otthon.

Szobabérlés:

Lehet magánszemélytől, de gyakoribb, hogy közvetítők kivesznek teljes házakat és tőlük bérel az ember. Egy személynek egy szingli szoba átlagosan £110-140 egy hétre. Beköltözéskor általában két hét rent + két hét kauciót szoktak kérni. Párban bérelni jobban megéri, dupla szoba £130-180 kozott van egy hétre két embernek. Ebben benne van az összes számla, szóval nincs plusz költség. Maximum a kábeltévé, ha valakinek kell. Javítási költségek, berendezések stb a közvetítő felelőssége.
Természetesen vannak olcsóbbak, de azok általában koszos, kicsi szobák, szar házakban és gázos környéken. Határ pedig a csillagos ég, lehet bérelni úszómedencés, szaunás házban is szobát.

Lakásbérlés:

A legtöbb esetben nem lakásokról, hanem kis házakról van szó. Itt Londonban a sorház a divat, hátsókerttel, szóval nem panelekre kell gondolni. (a szobákat is ilyenekben adják ki) Egy szobás, azaz stúdió lakás £800-tól/hó, két-három szobásak kb £1200-tól kezdődnek. Ehhez viszont még hozzájön a council tax, internet és közművek. Általaban egy havi rentet kell fizetni előre, plusz egy havi kaució.
Az árak nyilván a forgalmasabb közlekedési csomópontoknál és a belváros felé közeledve emelkednek. A fentiek a 3-mas zónára és attól kifelé érvényesek.
Mindkét esetben lehet közvetítési díj is, amit itt a bérlő fizet. Szobáknál ritka, lakásoknál szinte mindig van. Általában egy heti rentnek megfelelő összeg. Illetve lakásbérlésnél sokszor credit check-ért is kell fizetni, 30-40 fontot.
TIPP: Lakás helyett szoba, magánszemélytől vagy olyan agency-től akinek nem kell fizetni a közvetítésért. Gumtree, Spareroom és Facebook oldalak (legnagyobb a LION) Ha a munkahely nem a belvárosban van, akkor külsőbb kerületek. 

Szoba Studio lakas
Ár/2 fő/hónap 530-800 800-tól
Council tax, közművek, net, tv 0 200-tól
Szerdődés hossza Max 3-6 hó Min 6-12 hó
Felmondási idő 2 hét 1 hónap
Közvetítési díj Max egy heti rent Max egy heti rent
Credit check 0 30-40
Beköltözéskor (rent+kaució) 530-800 1600-tól

Közlekedés:

Kettes számú fájdalmas pont. Sajnos Londonban közlekedni nem olcsó. A napi max keret átlag £7-8 (zónáktól függően), ha valaki várostnézni jön, akkor ezzel érdemes kalkulálni. Ennél kevesebbet nehéz költeni naponta.
Életvitelszerűen itt tartózkodóknak a havi és heti bérletek jöhetnek szóba. Példaként, az 1-3 zónába £140/hó. Ha ennél messzebb lakik az emberfia a várostól akkor ez növekszik, de lefele nem sokat megy. Ha például csak egy zónára kell a bérlet, mert olyan szerencsések vagyunk, hogy ugyanabban a zónában élünk és dolgozunk akkor £100.
TIPP:  bicikli (gumtree-n már 30 fonttol lehet venni használtan), roller, séta és diákigazolvány. 🙂 Ha tanulsz, 30% kedvezményt kapsz a bérletek árából, ami elég jól tud jönni ekkora összegeknél.

Étkezés:

Nézzük sorban a lehetőségeket.

Főzés:

Ez a legolcsóbb megoldás. (és szerintem a legegészségesebb is) Üzletek szempontjából hatalmas a választék. LIDL a legolcsóbb. (go, Lidl, go! :)) ASDA és ALDI valamivel drágább. Sainsbury és Tesco a középmezőny. Waitrose a legdrágább. Rengeteg a sajátmárkás cucc, amik jó minőségűek. Emellett sok a román, litván, lengyel, orosz, török és afrikai bolt van. Néhány magyar is akad. Ezekben napi bevásárlást intézni drága lenne, de speckó dolgokat itt lehet találni. (pl túrórudi vagy tőkehalmáj <3) Ja és persze szinte minden High streeten (ami minden kerületben van) szokott lenni piac, hetente többször. Ott zöldségeket érdemes venni.
Az alapanyagok általában nem drágák, főleg ha figyelünk az akciókra, nagyon jó áron ki lehet hozni. Egy néhány napra elegendő bevásárlás kb 20 font a lidlben két főre. Nagy a választék zöldségekből és sokminden kapható jó áron ami otthon ritka vagy drága. (pl főzőbanán vagy avokádó)
Összességében szerintem aki főz, az ugyanazzal a havi kerettel számolhat, mint otthon.

Készételek:


A helyiek imádják a készételeket, amiket a fenti üzletekben megvesznek, majd a mikróban 4-5 perc alatt elkészül. Ezek  £2-4 között elérhetőek. Ezek között is lehet találni vegán, csökkentett szénhidráttartalmú vagy éppen glutén- vagy tejmentes kaját. Ez jellemző az egész városra amúgy, nagyon figyelnek erre. Az indiai dobozos kaják nekem nagyon ízlenek, az angolok sokszor ízetlenek.

Gyorséttermek:

Ebből is találni egészségeset ám. A LEON például szuper, glutén és tejmentes, csak jó alapanyagokat használ és nagyon finom. Egy átlag kaja viszont £6-8. Meki/KFC/Burger stb valamivel olcsóbb,  £5-6 egy menü. Van néhány pizzás, kebabos, burritos, currys hely még, de olyan igazi kifőzdék, ahová le lehet ugrani ebédelni nincsenek. (Főzeléket muszáj megtanulni főzni :)) Az angolok imádnak háromszög szendvicset enni ebédre (üditővel és chipsel  £3) illetve gyakran mennek a Pret a Mangerbe mondjuk wrap-et venni. £3-4. Vagy a Sainsburyből pizzát. (25 centis kb és  £3)

Streetfood:

Muszáj különszednem, mert a sokféle itt élő nemzetség miatt a streetfood itt fantasztikusan változatos és sosem ér véget az új ízek felfedezése. Egy átlag kaja  £6-8. Piacokon lehet a legjobbakat találni pl Camden, Borough Market vagy Portobello Road Market. Szerintem venezuelai vagy kolumbiai kajával nem lehet mellélőni.
TIPP: FŐZÉS és Lidl közelében lakni. 🙂 A legközelebbi üzletbe pontgyüjtő kártya. Ha kell, akkor készételeket venni a nagy boltokban, gyorsétterem helyett.

Ruhák:

Nagyon változó természetesen, de lehet kifejezetten olcsón ruhákhoz jutni. A leggyakoribbak:
A Primark, ahol a rengeteg leértékelésnek köszönhetően szintén néhány fontért lehet ruhákat beszerezni. Vannak nagyon menő darabok is, illetve az összes alap ruhadarab megtalálható, de nyilván azért nagyon minőségi dolgokra nem szabad számítani. Pólók £3-6, nadragok £5-8, ruhák vagy pulcsik £5-15 ilyesmi árakra lehet számítani. Ja és a cipők szörnyű kínai izék, azt itt nem javaslom.
Az egyik kedvencem a TKMax, ahol a nagy márkák ruháit és cipőit árulják jóárasítva. Mindenből csak néhány darab van, szerencse kell a megfelelő fogáshoz, de nagyon jó hely. Pl Skechers cipő £60 helyett £35ért.
Sportsdirect, ugyanaz mint otthon. Olcsón lehet kevésbé jó minőségű, drágábban meg jó cuccokat venni. Az árak kb ugyanazok mint otthon.
TIPP: Aki szereti a turizást annak itt bőven akad lehetőség a sok charity (jótékonysági) üzletnek köszönhetően. £1-5 font között mindent meg lehet kapni.

Minden egyéb:

Pia:

üzletekben a sör és cider £1,50-2,50 körül mozog. A Crabbies gyömbéres sör mindent visz! Mindenhol vannak kézműves sörök nagy választékban, ami csodás dolog. A ciderekből szintén sokféle kapható. Borok £4-től, elég változatos a kínálat.
Általában pubokban drágább nyilván, sör £5-6-tól, kaják (pl hambi, wrap, sültek stb) bőven 10 felett
TIPP: A Wetherspoon hálózat pubjaiban a legjobbak az árak. Ott sörök már £3-4-től, hambival 6-7 fontért.  
Tescoban 3 sör vagy cider 5 font.

Cigi: drága, £8-tól/doboz
TIPP: magyar FB csoportok lehet venni féláron.

Edzés:

Átlag edzőterem (ahol csoportos órák is vannak) havi £30, de itt is nagy a szórás. A The Gym hálózatnál csak £20 és nem kell szerződést kötni, ami viszont sok helyen kötelező minimum 3 hónapra.
Emellett Leisure centerek működnek, ahová éves tagságot lehet venni és akkor használható az uszoda, squash, tenisz stb. Összeadva a teremdíjat egy évre, kb ugyanannyira jön ki.
TIPP: Teniszpályák és szabadtéri “edzőtermek” ingyen használhatóak a parkokban, amiből rengeteg van.

Telefon, mobilnet:

Na ez szuper áron van! £7,5-ért már lehet kapni korlátlan percet, smst és 1 giga netet. £10ért már 3 giga. Külföldre is meglepően olcsón lehet telefonálni és sehol semmilyen kötelezettség nincs, bármikor lehet váltani.

Bank:

Alap számláknál nincs sem számlavezetési sem semmilyen más egyéb költség. Készpénzt bárhol lehet felvenni teljesen ingyenesen, akárhányszor egy hónapban. Az utalásnak sincs díja belföldön.

Bevétel:

Ez aztán tényleg változó, de nagy vonalakban így néz ki:

Minimálbér

Jelenleg  £7,5. Tehát egy 40 órás állással havonta kb 1200 fontot lehet keresni. Ebből még lejön az adó, ami tizenpár százalék általában.

Minimálbért fizetnek általában a gyorséttermekben, kávézókban, üzletekben, konyhákon, gyárakban stb. Nyilván ezeken a helyeken mondjuk műszak- vagy csoportvezetőként óránként már 1-2 fonttal többet adnak.

Vannak persze kivételek, pl Lidl (valahogy mindig ide lyukadok ki) ahol Angliában  £8,75 az órabér bolti dolgozóként, Londonban 9,75. Illetve például raktárakban, üzemekben gyakran fizetnek  £8,50 körül.

Éttermekben, pubokban is lehet többet keresni, mert gyakran jár a csapatnak service díj, tehát minél pörgősebb a hely, annál több pénzzel toldják meg a fizut.

Munkaidő

Itt rengeteg helyen hirdetnek csak part time, azaz részmunkaidős állásokat, ez általában heti 15-20 óra. A full time, azaz teljes munkaidős állások pedig két részre oszthatóak. Van, ahol küzdened kell az órákért, mert full timeosként is csak max 30-35 órát akarnak adni. A másik véglet, ahol elvárják hogy heti 50 óra felett dolgozz. Gyakran előfordul, hogy a kettő keveredik, egyik héten alig kapsz órát, a másikon meg nem is jársz haza. Ez a dolog eléggé megnehezíti a tervezést, de azért ha valaki tényleg dolgozni akar, akkor megoldja. Vagy vállal egy részmunkaidős állást is még vagy addig megy amig meg nem kapja az elég óraszámot.

Szóval összességében szaktudás nélkül, átlagos (vagy az alatti) angoltudással lehet keresni szorgalomtól (és egy kis szerencsétől) függően 1000-1600 font körül.

Egyéb

A szakmai tudást igénylő munkákról nem sokat tudok, de annyit azért hallomásból igen, hogy a jó szakembereket rendesen megfizetik, simán hazavisznek 2000 font felett havonta.

Irodai munkák esetében is nagy a szórás. A kezdő fizetés (itt már éveset adnak meg mindig) 18 ezer font kb. Adminisztrációs, ügyfélszolgálati, recepciós, asszisztens stb állások általában 18-23 ezer között vannak. Tehát havonta 1500-1900 font között bruttó.

Természetesen itt már fontosabb az angoltudás. Ha az stabilan megvan és néhány év tapasztalattal is rendelkezik valaki, akkor lehet szakmaibb irodai munkákat is vállalni, mint a pénzügy, marketing vagy sales, ahol már ennél magasabb a fizetés. Határ természetesen a csillagos ég, főleg értékesítésben.

Visszakanyarodva kicsit a szaktudás nélküli állásokra, értékesítőként jó beszélőkével itt is lehet nagyon jól keresni. Hasonlóan mint otthon, telefonon vagy személyesen, busz- vagy színházjegyeket, szolgáltatásokat, ingatlanokat stb értékesítve is bőven lehet 2-3 ezer felett keresni annak, aki ügyes.

Megtakarítás:

Láthatóan nagyon eltérőek lehetnek a kiadások, attól függően, hogy mik az igények. Ráadásul itt csak az alapvető dolgokat szedtem össze. Nyaralás, hazautazás, egyéb programok nincsenek benne. Illetve a bevételek is rengeteg dologtól függnek és változhatnak, így szerintem nincs univerzális válasz arra, hogy lehet-e és ha igen, mennyit félretenni.

Amit én tapasztalatból el tudok mondani, hogy ha extrém kiadások nincsenek akkor egy átlagos keresettel havi párszáz fontot fejenként mindenképp könnyen félre lehet tenni.

Remélem a fentiek adnak némi támpontot. Ha bármit kihagytam, más a tapasztalatotok, ötletetek van vagy bármi, komment plíz! 🙂 IDE kattintva pedig megtaláljátok a Gabi által készített árak összehasonlító táblázatot. Ebből kiderül, hogy Angliában vagy Magyarországon ér többet a fizetés és hogy milyen ár különbségek vannak.

Ja, és az első kérdésre visszatérve, mindenki döntse el maga, hogy kolbászból van-e a kerítés vagy sem.. én mindenesetre egy-két dolgot szívesen hazavinnék. 


3 thoughts on “Kiadások és bevételek Angliában 2018

  1. […] Mennyi az annyi? – Árak, fizetések […]... https://travelwithdarlings.wordpress.com/?p=2283

Hozzászólás