Online munka – Alapok

A digitális nomád életforma egyik alapja hogy a munkádat bárhonnan tudod végezni. Erre nyújt megoldást az online munka. Azonban ez nem csak azoknak jöhet jól akik éppen a világot akarják járni, hanem azoknak is akik a lakásuk kényelméből szeretnének dolgozni. Így kezdj neki.

Online munka, mi is ez?

Rengeteg dolgot lehet interneten keresztül csinálni és ennek megfelelően sok weboldal, üzleti modell és csaló is megjelent a színen. Ebben a bejegyzésben most kifejezetten egy céget fogok bemutatni, ahol különösebb előképzettség nélkül lehet biztonságos keretek között pénzt keresni.

Vágj bele

Hol?

https://upwork.com – a világ legnagyobb online “munkahelye”. Gyakorlatilag egy platform ahol szabadúszók jelentkezhetnek cégek/magánszemélyek álláshirdetéseire.

Ki lehet szabadúszó?

Bárki, aki minimum középfokon tud írni-olvasni angolul. Nyilván minél jobb az angol, annál több a lehetőség de nem szabad megijedni, próbáljátok ki!

Fizetős a regisztráció?

Nem, yaay! 🎉 Azonban a munkabéred 20%-át jutalékként leveszi az Upwork. Amennyiben ugyanannál a munkáltatónál (kliens, ügyfél) eléred az 500 dolláros összkifizetést akkor ez lecsökken 10%-ra.

Hogyan kezdjem?

Regisztrálj, töltsd ki minél részletesebben a profilodat és küld el jóváhagyásra az Upworknek. Ők minden profilt átnéznek mielőtt aktívvá válna a weboldalon. Ez általában 24 óra és amíg jóvá nem hagytak addig nem jelentkezhetsz állásokra. (de nézelődni már lehet)
A bejutás nem mindig megy gyorsan. Minél speckóbb szkilleket adsz meg a profilod kitöltésekor, annál könnyebb. Ha elutasítanak sincs gáz, változtass a profilodon és add be újra. Én például 6. nekifutásra jutottam be.

Milyen munkák vannak?

Minden, de tényleg. A végén leírom majd hogy én miket csináltam/csinálok de amúgy kb végtelen a lehetőség. Nézz fel a weboldalra és kicsit kutakodj.

Hogyan fizetnek?

Minden munka (projekt) egyedi megállapodás alapján fizet. Általában a hirdetésben szerepel konkrét ár, de ettől közös megegyezéssel el lehet térni. Ha nincs konkrétum akkor a jelentkezéskor (proposal) adsz meg egy összeget amennyiért vállalod.

Vannak alkalmi és hosszú távú munkák. Utóbbiaknál általában óránként vagy részeredményenként (mérföldkövek) fizetnek. Az összegek dollárban szerepelnek. A pénzed a weboldalon gyűlik, amit bármikor kiutaltathatsz magadnak Paypal-on vagy közvetlen bankszámlára. Lehet beállítani rendszeres heti, kétheti stb utalást is.

Biztonságos?

Szerintem igen. Minden a weboldalon keresztül zajlik, ott kapod a szerződésedet, ott kommunikálsz és ott érkezik a pénz. Vitás helyzet esetén az Upwork segít megoldani az ügyet.

Adózás?

Mindenki a saját országában érvényben lévő szabályok alapján kell hogy adózzon. Tehát ha tisztán szeretnéd csinálni akkor egyéni vállalkozói, KATA vagy ilyesmi kell. (ha Magyarországon adózol)

Neked melyik tetszik jobban?

Saját tapasztalatok

Eddig csak pozitív. Még tavaly munka mellett kezdtem. Akkor kisebb projekteket, alkalmi munkákat vállaltam. Például teszteltem appokat, rendelési folyamatokat, adminisztráltam, írtam értékeléseket, szerkesztettem blog posztokat, adtam a hangom egy munkához és egy szuper magyar start-up Social Media Asszisztenseként tevékenykedtem. (ezt újra csinálom)

Jelenlegi célom hogy teljes munkaidőben dolgozzak az Upworkon keresztül, ehhez építgetem az ügyfélkörömet.
Perpillanat írok cikkeket online magazinoknak (magyarul), egyengetem egy angliai karate suli tagjainak életét plusz tolom a Social Mediajukat és két asszisztensi munkakört is ellátok. Hogy mi tartozik ebbe az elképesztően tág, kezdve az időpont foglalástól, a naptár kezelésen keresztül a kisebb weboldal szerkesztési feladatokig. Meg még száz más dolog. Minden nap van valami új.

Én nagyon élvezem most hogy ennyiféle dolgot csinálok. Ez most kb heti 20 órát tesz ki, a célom még egyszer ennyi mennyiséget összeszedni.

 Kérdéseket küldjétek bátran kommentben! Ha van olyan rész amiről bővebben olvasnátok, akkor azt is, és arra kitérek.

Ha hasznosnak találtátok ezt az írást akkor kérlek osszátok meg, spread the word! Pacsi 

 

Képek forrása: https://brightside.me


2 thoughts on “Online munka – Alapok

 1. Eszter Kotai Válasz

  Sziasztok! Szuper a blog, most olvastam ezt a cikket, és nagyon kíváncsivá tett. Megkérdezhetem, hogy ti hogy kaptátok az első megbízást, megbízásokat? Mert egy idő után, ha jó vagy, gondolom beindul, de az első review-kat meg kell szerezni valahogy… köszi a választ, jó utat nektek! (Thaiföld, ugye?) 🙂

  1. admin Válasz

   Szia Eszter,
   nagyon köszi, igen Thaiföld a következő célpont. 🙂
   Az első munkáinknál mi arra hajtottunk, hogy rövid, alkalmi dolgokat találjunk, hogy minél hamarabb legyen értékelésünk. (min 4 értékelés kell ahhoz hogy ún ‘success score’ jelenjen meg a profilodon) Ilyesmiket csináltunk: review írás, app tesztelés, hang felmondás, online research. Ezekre általában alacsony árat ajánlottunk, szóval nem mindegyik érte meg anyagilag, de a lényeg az volt hogy jól elvégezzük a munkát és így jó értékelést kapjunk. Néhány jó értékelés után pedig elkezdtünk lőni hosszú távú, normális munkákra. Illetve kaptunk/kapunk meghívásokat is állásokra, a profilunkon beállított szkillek alapján. Szerintem érdemes (ha már egyszer bejutottál) valóság közelire állítani a dolgokat, mert úgy valóban érkezhet olyan meghívás ami megfelel. Nekem három jelenlegi (social media, wordpress és recruiter) munkám is úgy jött, hogy meghívtak rá.
   Remélem segítettem, írj mindenképp ha még eszedbe jut valami. 🙂
   Zsófi

Hozzászólás