Mennyi pénz kell Londonba? 2018

Mielőtt kiköltöztünk nekünk is okozott némi fejfájást, hogy utánajárjunk ugyan mennyi pénz kell Londonba? Összeszedtük hát az aktuális tudnivalókat.
2018-ban így vágj bele!

Nézzük miből áll össze a teljes költség:

0. Kiutazás

ITT írtunk már róla, hogyan kell felkészülni az utazásra, milyen teendők vannak. Szóval most maradjunk csak a költségeknél:

Repülőjegy: 20-40 font
Poggyász: 20-40 font
Transzfer a reptérről: 6-11 (busszal), 20-25 (vonattal), 35 (személyautóval)

Egyéb felmerülő költség lehet ha például hozol magaddal állatot (szállítás, oltások díja) vagy egyéb ingóságokat (csomagküldés díja) stb.

A repülőjegyet nem kell sokkal előre megvenni, de érdemes minél hamarabb beállítani rá egy árfigyelőt (skyscanner-t javaslom kereséshez) és ha változik az ár automatikusan emailben jelzik. Ha azt látod, hogy számodra megfelelő az összeg akkor le tudsz rá csapni. Nem szabad elfelejteni a poggyász extra költségét. (20-23 vagy 32 kg)

Legolcsóbb megoldás: 46 fonttól (egy kis bőrönddel)

1. Szállás

ITT bővebben olvashattok az ezzel kapcsolatosan feltételekről, opciókról. Szobabérlés leegyszerűsítve:

Egyedülállóként: 80-140/hét

Párnak: 100-180/hét

Beköltözéskor általában ki kell fizetni 2 hét lakbért és 2 hét depositot. (előfordul ahol már egy havi depositot kérnek)

A legtöbb munkahelyen heti vagy kétheti fizetés van, amit egy hét csúszással fizetnek mindig. DE! előfordul havi fizetés is.
Szerintem a legszerencsésebb eset az, ha van elég pénzed 6 heti lakbérre és a 2 hét depositra. Így ha csak a második héttől kezdesz dolgozni és havi fizetésed van, akkor sem lesz gond.

Legolcsóbb megoldás: egyedül 480 font/6 hét, párban 600 font/6 hét

2. Közlekedés

Ha spórolni szeretnél akkor busszal tudsz közlekedni. Ennek díja 1,5 font/út. (egy órán belül akárhányszor átszállhatsz, nem kerül többe)
A metró jóval költségesebb, 2,40-2,80 font/út.

Ha a munkahelyed messze lesz a szállástól, akkor érdemes bérletet venni. Ennek árait a TFL weboldalán lehet megtalálni.

Összességében az elején lehet azzal számolni, hogy jó esetben heti 5x mész dolgozni és busszal. Később ha kiderült, hogy maradsz-e abban a szobában/azon a munkahelyen akkor érdemes bérletet venni, ha az jobban megéri.

Legolcsóbb megoldás: kb 15 font/hét, azaz 90 font/6 hét

+ egyszeri 5 font a közlekedéshez szükséges Oyster kártya depositja 

3. Étkezés

Odafigyeléssel ki lehet hozni olcsón. Azonban ez nem egyszerű egy új országban, ahol nem ismeri az ember hogy mit-hol tud jó áron megvenni. Előfordulhat, hogy a konyha nincs úgy felszerelve ahogy kellene és vásárolnod kell néhány alapvető eszközt is. Illetve eleinte az hektikus beosztás/állásinterjúk/ügyintézés (NI, bankszámla stb) miatt nehéz lehet még az alapanyagvadászatot és a főzést is beiktatni. Szóval erre érdemes szerintem valamivel többet rászámolni.

Legolcsóbb megoldás: 20-30 font/hét, azaz 120-180 font/6 hét

 

4. Egyéb

Telefonálás (6-10 font/hó), munkaruházat (pl ha nincs az előírásnak megfelelő fekete nadrágod vagy cipőd), egy stresszoldó sör.. 🙂

Ebben az írásban találtok infókat a ruhaüzletek, pubok stb árairól.

 

Szóval, mennyi pénz kell Londonba 2018-ban?

A fentieket figyelembevéve tehát az ideális összeg kb 600-800 font/fő. 

Természetesen szerencsével ki lehet hozni kevesebből is, felső határ pedig a csillagos ég. A font aktuális árfolyama 353 Ft, így a fenti összeg jelenleg 210-280 ezer Ft/fő.

 

Sok sikert és jó mókát mindenkinek aki nekiindul! 🙂

Mennyi pénz kell Londonba?

 

Ha hasznosnak találtad ezt az írást akkor oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson. Facebook oldalunkra feliratkozva pedig nem maradsz le az új posztokról.

 

 

 


Hozzászólás