Lisszabon dióhéjban

A város, amit nem kímélt a történelem

Lisszabont állítólag Odüsszeusz alapította. Először a mórok foglalták el huzamosabb ideig, ami hatása látszik sok-sok meglévő épületen. Pár száz évvel később pedig jöttek a keresztények. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) Lisszabon a világ egyik leggazdagabb városa volt egészen az 1985-ös földrengésig és az azt követő tűzvészig. Szegényeket ezután még egy méretes szökőár is elérte.. a sok szerencsétlenség együttesen a város több mint kétharmadát (!) elpusztította. A városban sétálgatva könnyen megkülönböztethetőek azok a városrészek amelyek túlélték a pusztítást (pl Alfama) és azok, amelyeket újjá kellett építeni. (pl Baixa)

“Cidade das sete colinas”

Azaz, a hét domb városa. Az elnevezés nem véletlen, aki ide látogat, az jobb ha nyaralás előtt nem hagyja ki a lábnapot. Ha épp nem egy dimbes-dombos úton mászol fel a keskeny járdán, akkor a sokadik lépcsőfokot taposod vagy éppen ereszkedsz lefele egy hegyoldalnak is beillő utcából. De mindez senkit sem zavar. A várost nyugalom lengi körül, senki nem siet. A kanyargós, kövekkel kirakott utcák hangulata nagyon gyorsan elfeledteti a sajgó lábakat és csak sokkal később, amikor végre lekerül a cipő veszed észre, hogy mennyire is tud fájni. Mi úgy éreztük, hogy minden lépés megérte.

Instant városnézés autentikus köntösben: a 28-as villamos

Az egyik olyan dolog amit a legjobban élveztünk. Tényleg nem érdemes kihagyni, élő-mozgó (rázó, kattogó, zakatoló és himbálódzó) történelem. Két okból is tökéletes indítása egy lisszaboni városnézésnek.

Egyrészt, a villamos végigmegy a legtöbb megnézésre érdemes városrészen, ezáltal jóval könnyebb behatárolni, hogy mi, merre van, mit szeretnénk jobban megnézni, mi az, ami elég volt a villamosról. Tehát kapunk egy viszonylag átfogó képet a különböző városrészekről, ami nagyon hasznos tud lenni.

Lisszabon villamos
A híres 28-as villamos Lisszabonban

Másrészt a villamossal utazni felér egy időutazás és egy hullámvasút élményével. A szűk, kanyargós utcákon meglepő fürgeséggel kapaszkodik fel majd ereszkedik le az egyetlen, belül faberakással és bőrülésekkel kialakított, kb 15-20 személyes kocsi. Útközben többször fogod azt hinni, hogy ennek a falnak márpedig nekimegy. Aztán egy éles fékezés, a vezető ránt egyet a kormányon és már robog is tovább. Jobb, mint bármelyik városnéző busz (azok egyébként be sem férnek a legszebb utcákba) Szégyenlősöknek  viszont nem ajánlott, mert az utcán sétálók állandóan fényképezik a villamost. Akit viszont ez nem zavar, az ablakok hiányában még pacsit is adhat nekik. 🙂

Szépen sorban

Lisszabonban heteket el lehetne tölteni és gyönyörű, új vagy éppen izgalmas dolgokat felfedezeni. Ennek ellenére néhány nap alatt is be lehet szippantani némi portugál életérzést, csak kell egy kis tervezés. Mivel a város nem túl nagy, érdemes városrészekben gondolkozni.

Alfama, az andalgós

A város valószínüleg leghangulatosabb része. Köszönhetően annak, hogy nem tarolta le a

aaa
Alfama negyed

földrengés, meg tudta örizni régies, nagyon autentikus hangulatát. Kanyargós, macskaköves, szűk utcák. Végeláthatatlan lépcsősorok. Rengeteg helyen csempével vannak borítva a házak falai. Ez nagyon jellemző Portugáliára, olyan szimbólum ez, mint nálunk a kalocsai minta, csak jóval transzparensebb.

A kilátóteraszokról lenyűgöző a kilátás, plusz ott a Szent György vár és  a Sé katedrális is nézelődésre.

Pár méterenként megbújik egy hívogató étterem, zenével és tengeri herkentyűkkel. Sok a bár, de ez nem a party negyed. Inkább az a romantikusan andalgós, telehassal világmegváltós.

Itt a FADO Múzeum és a legtöbb FADO bárt is itt találjuk. Hogy mi is ez?

Egy melankolikus zenei műfaj, ami a portugálokra jellemző életérzést, az ugynevezett saudad-ot közvetíti. Két gitáros kísér egy énekest. A saudad a múltba való visszavágyódás, a szerelmi csalódás, bánat, de egyben a reménykedés elegye.

A Portugálok – bevallottan – kissé fusztrált népség, vágyódnak régi dolgok iránt, úgy gondolják, hogy sokat elvettek tőlük. Még a fiatalok természetében is benne van a dolog, bár azért enyhébben mint az idősebb korosztályban. Nagyon akarnak kompenzálni amiért ilyen kicsi ország Spanyolországhoz képest. A hosztunk konkrétan azt mondta, hogy nekik csak a FADO és a foci van, ennyi. Azért mi, turistaként máshogy láttuk ezt, hiszen van egy gyönyörű városuk, óceánjuk, csodás időjárásuk, fantasztikus konyhájuk, kedves emberek.. szóval inkább tűnt számunkra irigylésre méltónak. Bár, gondolom ez attól függ, honnan jön az ember. Talán mi is fusztráltak vagyunk kicsit. 🙂

Bairro Alto, a nyüzsgő

Ez már a város felújított részében található. Sok helyen a kanyargós kis utcák helyett itt már négyzetrácsos utcaszerkezet van. Hasonlóan a londoni SOHO-hoz, a munkásnegyedből vigalmi negyeddé avanzsált. Bárok, klubok, étteremek, üzletek, cukrászdák és mindenféle bolt amit csak el tudsz képzelni. A fiatalok kedvelt helye, éjjel 1 körülig lehet itt szórakozni, utána bezárnak a helyek.

Itt is találhatóak FADO bárok, bár túlnyomó részben a modern zene kedvelői találják majd meg számításukat.

Belém negyed, a méltóságteljes

Szintén kihagyhatatlan városrész. Az építészetért kevéssé rajongókat is magával ragadja a Szent Jeromos kolostor. Monumentális és gyönyörű. A Portugáliában jellemző

aaaa
Belém torony

építészeti irányzat stílusjegyeit figyelhetjük meg rajta, azaz díszítőelemként gyakran felfedezésekre, tengerészetre utaló motívumokat használnak. Egy újabb UNESCO listás épület, hasonlóan a Belém toronyhoz.

A Belém torony a Tejo folyó partján álló, középkori bástyára emlékeztető torony régen a vízben állt, azonban azóta úgy feltöltődött homokkal a környéke, hogy már szárazföldön elérhető. Nagyon szép látvány, mert van benne valami méltóságteljes ahogy évszázadok óta őrzi a kikötő bejáratát és csodás kilátást kínál az Atlanti óceánra.

Belémmel szorosan összefonódik a Pasteis de Belém cukrászda. A Portugália egyik nemzeti kincsének számító nata (itt Pastel de Belem) itt készül 1837 óta. Ez az eredeti, a

maxresdefault
Nata, a portugál finomság

 titkos recept alapján készülő, legendákkal övezett. Az elviteles ablakhoz hosszú sor kígyózik mindig, de bátran be kell menni, mivel sok hatalmas teremből áll és a legtöbb ember csak néhány sütit jön megenni, nem kell várni, gyorsan szabadul fel asztal. A nata egyébként isteni finom (itt főleg, frissen) Ez egy tojássárgájából készült krémmel töltött leveles tészta. Mindenhol árulják, mi gyakorlatilag ahol csak tudtunk vettünk, így volt összehasonlítási alapunk.

A Belém negyedből csodaszép kilátás nyílik a Golden Gate-hez nagyon hasonlító Április 25 hídra, illetve a Tejo másik oldalán álló óriási Jézus szoborra.

IMG_0077
A Belém-torony mellett ez a kilátás fogad

Nagyon örülök, hogy éjjel is volt szerencsénk megnézni a Park Bar-ból. Ez egy eldugott rooftop bár. Tele növényekkel, fényfüzérekkel és jó zenével. Nagyon ajánlott!

W_PARK4
Kilátás a Park Barból

Cím: Calcada do Combro 58Lisbon 1200-115, Portugal (Bairro Alto, Bica & Cais do Sodre) Egy nagy fehér ajtót ki kell nyitni a garázs bejáratnál, hogy megtaláld a lépcsőt.

Egyéb:

Santa Justa Lift

Egy gótikus stílusú öntöttvas lift amely két szomszédos (de eltérő szinten lévő) utcát köt össze. Emellett a tetején kilátót találunk. Belőlünk nem váltott ki túl sokat, bár a panoráma tényleg nagyon szép (innen is). Mivel a Baixa negyedben található (mindennek a közepén kb ) ezért nem érdemes külön tervezni a látogatását, úgyis akaratlanul belefut az ember.

Portugália ≠ Lisszabon

Ha Lisszabonban járunk akkor mindenképpen ajánlatos a környező városokba tenni egy kis kiruccanást, hogy teljes(ebb) képet kaphassunk a Portugál kultúráról. Emellett Cascaisban tudunk akár fürdeni is az óceánban (CASCAIS INFÓK ITT), míg Sintrában lenyűgőző palotákat és várakat talalálunk egy mesebeli erdővel borított hegyen. Tényleg kihagyhatatlan. (SINTRA INFÓK ITT)

Mi legközelebb biztosan úgy tervezünk, hogy távolabbi városokat, falvakat is felfedezhessünk. Emellett Porto is a listán van még.

Timeout Market: drága, de finom

Úgy kell elképzelni, mint bármilyen átlagos piacot: nagy, téglalap alakú csarnok, körben kifele és befele is üzletek néznek, középen pár sorban szintén árusok. Csakhogy itt nem csalamádét árulnak, hanem rengeteg konyha, rengeteg féle ételét. Minden nagyon menő, fancy meg hipszter. A közeghez méltóan az adagok kicsik és az árak magasabbak, mint máshol. Ennek ellenére jó élménnyel távoztunk, mert finomat ettünk és a hely hangulata nagyon jó. A belső térben mindenhol hosszú asztalok, magas székekkel. Hiába vannak sokan, mivel a belmagasság több méter, így kifejezetten tágasnak, levegősnek érződik és ülőhely is akad. Lazac és kagyló minden mennyiségben, no meg borok. Ja és polipburger! Egy kajálást mindenképpen megér.

Hasznos információk:

.. a portugálokról, a legfontosabb kifejezésekről, közlekedésről stb IDE KATTINTVA.

Mit egyek/igyak?

Tőkehalat és Ginjinhat. Egyszerű. 🙂

receitas-infaliveis-bacalhau-natas-1
Bacalhau com natas

A tőkehalat minden portugál legalább ötvenféleképpen el tudja készíteni. Mi kipróbáltunk amennyit tudtunk és biztosan kijelenthetjük, értenek hozzá.  Nekem kedvencem a Bacalhau com natas, ami tulajdonképpen egy rakottkrumplira hasonlít a legjobban kinézetre. Krumpli, tőkehal, hagyma és valami tejszínes krém van sütőben egybesütve. Nagyon finom és kb nincs is hal íze. Emellett persze sok egyéb halas és tengeriherkentyűs fogás van. Mi csak jót ettünk.

Aki nem halas az is talál steaket, salátát, néhány tésztát.

 

Ginjinha, avagy egyszerűbben Ginja egy elég édes meggylikőr. Nagyon finom, főleg csokipohárban, úgy az igazi. Ezt is teszteltük lépten nyomon.

Egyébként nagyon finom boraik vannak. Mi, lévén, hogy nincs túl sok tudásunk bor ügyben, a ház borát kértük legtöbbször és nem csalódtunk.

IMG_9868
A szardínia kultusz

Menjetek és szeressétek ezt a várost! 🙂  Nekem Lisszabon az új kedvenc. <3

 

Fotók:
28-as villamos: https://www.rudyrucker.com
Alfama negyed: https://www.cherie-sheriff.com
Belém torony: http:/www.tripadvisor.com
Nata: https://www.allaboutlisbon.com/
Park bar kilátás: https://lifecooler.com
Bacalhau: https://asminhasreceitas.com
Szardínia trón, Belém-torony kilátás: saját képek


Hozzászólás