Sintra beszámoló

Sintra egy igazi mesebeli hely. Nagyon örülök, hogy elmentünk és mindenkinek őszintén ajánlom, hogy szánjon rá egy napot. Igaz, utána a járással lehetnek problémák. 🙂

Cascais-hoz hasonlóan közel van (kb 45 perc) Lisszabonhoz. CP-vel lehet megközelíteni, a Zapping típusú jegy erre is használható.

Sintra tulajdonképpen néhány jó nagy egybenőtt hegyet jelent, legmagasabb pontján egy méltóságteljes (de számomra kevésbé izgalmas) várral. Mikor leszálltunk a vonatról akkor elképedve bámultunk fel a romokra, amiket a vakító napsütésben alig lehetett látni és megbeszéltük, hogy na olyan magasra mi tuti nem megyünk fel.

Első úticélunk a leghíresebb palota a Palácio da Pena volt. Sintrára rákeresve mindenhol ebbe botlunk. Színes falak, mintha egy Disney mese díszlete. Egyetlen hibája, hogy pont emiatt rengetegen vannak. Belépőjegy 14 euro/felnőtt. A kertbe kb féláron be lehet menni.

forrás: https://i1.trekearth.com
Paláció de Pena

A felfele vezető út nem volt egyszerű, még úgy sem, hogy számítottunk rá. A legtöbben turistabuszokkal mentek vagy tuk-tukkal. (itt még több van, mint Lisszabonban) Emellett random autók is lelassítottak mellettünk, hogy jó pénzért felvigyenek. Na de mi kemények voltunk, nekiindultunk gyalog. Sajnos a google maps nem látja az erdőben lévő útvonalakat, így az útmutatást követve hamar egy autóúton kötöttünk ki. Nagyon meredek és az autók miatt nem éppen madárcsicsergős-romantikus utunk volt nagyjából 1-másfél óra, míg végre -levegő nélkül, nagggyon megizzadva – felértünk.

Mi itt megelégedtünk azzal, hogy kívülről megnéztük, mert máshol szerettünk volna több időt tölteni. Így kis pihenés után nekiindultunk. Célunk a Couchsurfing hosztunk által javasolt Quinta da Regaleira volt. A hegyről lefele láttunk egy erdei utat kanyarogni és mivel arra készültünk, hogy nagy erdei sétákban lesz részünk, nekiindultunk, hátha elvisz oda ahová igyekszünk.

Na ezen az úton kellett volna mennünk odafele is. Gyönyörű erdei út, ami egy kis -becsapós- lejtmenet után elkezdett újra felfele menni. Itt sétálni tényleg csodás volt és 30-40 perc után belebotlottunk a Mór kastélyba. Nem volt tervezett, de nagyon tetszett és innen volt a legszebb a kilátás. Amin nagyon meglepődtünk, hogy a kastéllyal szemben lévő hegyen volt vár és szinte ugyanolyan magasságban mint mi. Ezek szerint mégis felmásztunk annyit, amennyit az elején esélytelennek gondoltunk.

A mór kastélyból leereszkedtünk a kváros központjába, ahol feltankoltuk az energiakészletünket a helyi péksüteménnyel (queijada – Natahoz hasonlít, de keményebb és elvileg sajt is van benne) – ajánlott cukrászda: Casa Piriquita. Hosztunk szerint itt az eredetit lehet megkóstolni. Nagyon finom volt, mint amúgy az összes portugál sütemény amit megkóstoltunk.

A városközponthoz elég közel (15-20 perc séta max) található a palota ahová igyekeztünk. Ez könnyen megközelítő hegymászás nélkül is, szóval aki csak egy laza sétára tud/akar időt szakítani, annak is tökéletes.

estela_qa_da_regaleira_070
Quinta de Regaleira

Ez a palota a legszebb építmény amit életemben láttam. A kertje pedig legszebb park, ahol valaha jártam. Nagyon nehéz leírni azt a tömérdek apró részletet ami bájossá és egyben méltóságteljessé teszi. Tényleg gyönyörű, valahogy ősi és titkos hangulata van, annak ellenére hogy turisták sétálgatnak mindenfele. Nem volt tömeg, van bent kávézó és hosszú órákat el lehet csavarogni a kertben. Van itt össze-vissza tekergőző földalatti alagúthálózattól kezdve, forrásokon át vízesésig minden amit csak el tudunk képzelni. A belépő 6 euro. Nagyon-nagyon megéri!

 

Nekünk a vége aznap majd’ 20 km, 27 ezer lépés és 86 emeletnyi magasság. Igen, volt izomlázunk. 🙂

Információk Sintráról: IDE KATTINTVA

Fotók:
Palácio da Pena: https://i1.trekearth.com
Quinta de Regaleira:
https://media-cdn.tripadvisor.com/
https://media7.trover.com
https://www.all-about-portugal.com

 


One thought on “Sintra beszámoló

Hozzászólás