Couchsurfing

Olcsó szállás. Mi lehet ennél jobb? Az INGYEN szállás! 🙂 A couchsurfing az egyetlen olyan az ingyenes/nagyon olcsó szálláslehetőségek közül amit már használtunk. Mi is ez? Mire jó? Mi miért szeretjük? Röviden összefoglaltam.

Na de idegeneket?!

Én rendszeresen meglepődöm, hogy egyes ismerőseim (mindenféle korosztályból) mennyire meg tudnak botránkozni ha elmesélem, mi is ez.  Kivéve a nagyszüleimet, szerintük ez vagány. Szerintem meg ők azok. 🙂 Bízom benne, hogy azok közül akik ezt olvassák többen hasonlítanak rájuk, mint a többiekre.

Szóval: a couchsurfing, azaz kanapészörf azt jelenti, hogy emberek felajánlják az otthonukat egy idegennek, akinek éppen szüksége van rá. Ingyen. Ez általában egy kanapé a nappaliban vagy egy külön szoba. Az idegen pedig egy másik nemzetiségű utazó aki megegyezéstől függően általában 1-4 napot vendégeskedik ott.

A gyakorlatban ezt egy online “ismerkedés” előzi meg, hiszen a kereslet és kínálat egy weboldalon találkozik, ahol mindkét embernek van profilja, bemutatkozással, ismerősökkel, képekkel és persze visszajelzésekkel a korábbi vendégeitől/vendéglátóitól.

Több weboldal is létezik, mi a www.couchsurfing.com -ot használjuk.

CS

Miért jó ez?

A legnyilvánvalóbb ok az olcsó szállás. De emellett vannak más előnyei is:
Valódi bepillantás a helyi kultúrába. Szuperhasznos infók. Jófej új ismerősök, barátok. Komfortzóna tágítás, önismeret egy új helyzetben. És jó móka.

A host és surfer szinte mindig csinálnak közös programokat. Ez lehet egy otthoni borozástól kezdve, a közös főzésen keresztül egy kirándulásig bármi, amihez mindenkinek kedve van.

A szállás funkción kívül szerveződnek itt meet-upok is, ahol külföldiek és helyiek is egyaránt megjelennek hogy aztán együtt csináljanak valamit. Városnézés, múzeum, sörözés, mikor mi. Illetve segítik egymást az emberek, jönnek-mennek a bennfentes tippek.

Hogyan kezdtük?

Pár éve hallottam először a couchsurfingről és azonnal tudtam, hogy szeretném kipróbálni. Hogy őszinte legyek, először csak az ingyen szállás képe lebegett a szemem előtt. Aztán beleástam magam és rájöttem, ahhoz, hogy bárki fogadjon minket először nekünk kell fogadnunk másokat. Ezáltal kaphatunk értékeléseket és így a lehetőséget, hogy mi is szörfölhessünk. Merthogy mindenki azt nézi először, hogy van-e értékelésed korábbi host-tól vagy surfer-től. Ez nem túl meglepő, hiszen az egész a bizalmon alapszik. Valakit beengedsz az otthonodba, így próbálsz előtte megbizonyosodni róla, hogy nem valami idióta.

A sok keresgélés és a rengeteg profil elolvasása hatására nagyon lelkes lettem, teljesen beszippantott a couchsurfing közösség. Én is olyan akartam lenni mint  a gyakorlott couchsurfinges utazók. Szóval regisztráltam, kitöltöttem a profilt, beállítottam, hogy Budapesten ajánljuk fel a kanapénkat és izgultunk, hogy mi fog történni.

Eddigi élményeink <3

Az első alkalom előtt úgy izgultunk mint egy szűz lány. Emlékszem hogy sütöttünk sütit (ezt azóta is csináljuk ha van időnk, instant jó benyomás és beszédtéma 😉 ) és ott toporogtunk az előszobában, hogy mindjárt megjönnek, mi meg nem tudunk angolul és amúgy is, mi a fenét fogunk csinálni itt egy lengyel párral a nappalinkban…
Aztán megjöttek és szuper volt az egész! Imádtuk és nagyon jó indítás volt. Ők egy évet stoppoltak és couchsurfingeztek Ázsiában, mi voltunk az utolsó állomásuk hazafelé. Szóval bőven volt mesélnivalójuk, na meg képeik. Egyik nap elmentünk együtt a Budai Várhoz, kicsit városnéztünk, másnap főztünk nekik. És értettük őket, ők meg minket, pedig sokkal kevésbé volt használatban az angolunk. Csúcs volt az egész.

Azóta hosztoltunk amerikai, kanadai, török, indiai, orosz, ausztrál és dél-afrikai utazót is. Mindenkitől tanultunk valamit az emberekről, a kultúrájukról, az országukról. Meg jókat röhögtünk. És természetesen mindenkinek megígértük, hogy mi is meglátogatjuk majd. Ezt szeretnénk is betartani, az első Maude, a kanadai lány lesz.

Később, a pozitív értékeléseknek hála már volt lehetőségünk kipróbálni a másik oldalt is.

Londonban laktunk egy őrült orosznál ahol rajtunk kívül amerikai és svájci surferek is voltak éppen. Külön szobánk volt Gabival és vacsorapartyt rendeztünk. Ahol szénné égettük a gulyást. De legalább sokat röhögtünk.
Aztán laktunk egy török orvostanhallgatónál és lakótársainál. Egy lengyel joghallgató lány és egy szintén lengyel munkanélküli dizájner. Éjfélkor, amikor visszaérkeztünk a piálásból, csokiszuflét csináltak nekünk és a magyar politikai helyzetet elemeztük. (próbáltuk:D)
Lisszabonban pedig egy svájcból visszaköltözött portugál srácnál és a kínai lakótársainál laktunk, ahol szintén külön szobánk volt. Városnéztünk együtt, lokál helyekre vitt minket és kifogyhatatlan információval rendelkezett a portugál történelemről.

Mindegyik nagyon jó élmény volt és még sok-sok ilyet szeretnénk.

Amerika

A fentiek szerencsére megalapozták, hogy Amerikában is tudjuk majd használni a couchsurfinget, hiszen már vannak bőven jó értékeléseink.

Mégis, tartok tőle, hogy mivel folyamatosan mozgásban leszünk, nem mindig találunk majd időben hosztot magunknak.
Sajnos ez a része nem mindig annyira egyszerű a gyakorlatban.. A hoszt keresés mikéntjéről és a couchsurfing gyakorlati használatáról itt írtam.

Stay tuned.

Olcsó szállás
Couchsurfing életérzés

 

 

 


2 thoughts on “Couchsurfing

Hozzászólás