Mit tehetsz honvágy ellen?

Ahogy telnek a kint töltött hónapok, úgy merül fel egyre gyakrabban a honvágy kérdése köztünk is. Most összegyűjtöttem egy csokorba a számunka működő megoldásokat.

Nyitottság, érdeklődés – az új lakóhely, a nyelv, a kultúra, az emberek iránt. Így lehet  valóban megismerni és ezáltal elfogadni, majd megszeretni egy új helyet annak minden hibájával együtt.

Rutin kialakítása – a rutin a biztonság, irányítás érzetét adja és ez az ami sokszor hiányzik az otthoni jól megszokott környezetből. Ilyesmikre gondolok mint hol-melyik alapanyagot lehet megvásárolni, mikor és hova járunk edzeni, hol találjuk a könyvtárat, melyik a legrövidebb út a parkba stb.

Sok munka – így nincs idő gondolkodni 🙂 na jó, valójában ez az a pont amit én ki tudnék hagyni, simán meglennék sok munkaóra nélkül is és kétlem, hogy a honvágy lecsapna rám. Rajta vagyok, hogy elérjem ezt.

Szabadidő kitöltése –  ezzel nálunk nincs probléma, sőt. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne robotolásból álljanak a napok, hanem mindig legyen mit tervezni, várni. Így lesz száműzetés helyett kaland.

Új barátságok – nyilván a legjobb az, ha helyiekkel barátkozik az ember, így még kevésbé érezheti magát kívülállónak. Nekünk még van ebben mit fejlődni.. jó kapcsolatok már vannak, de barátságnak nem nevezném. Ez valószínüleg más, ha mondjuk olyan helyre költözött az ember ahol nincs ilyen rengeteg magyar vagy ha egyedülállóként jön ki, esetleg nincsenek kint még otthonról ismert barátai. Mindenesetre igyekszünk.

Hazai ízek – szerintem ebben sem szabad túlzásba esni és kizárólag a magyar boltban vásárolni, mert ezzel pont a helyi ízek felfedezése marad ki. Mi ebben jók vagyunk, imádunk kipróbálni mindenféle új ételt. Viszont az tény, hogy néha egy-egy túrórudi, kolbi vagy pirosarany jól tud esni. Hát még a Nagymamám hókiflije amit küldött.

Látogatók – Nagyon sokat tud segíteni a honvágy leküzdésében ha időnként meglátogatnak az otthoniak. Nálunk most volt egy kisebb áradat, sok barát és mindkettőnk családjának egy része kijött és annyira szuper volt. Amellett hogy tök jó dolgokat csináltunk együtt, sokkal otthonosabbá vált ettől az új ház is, ahol lakunk, hiszen a szeretteinkkel közös emlékek is hozzá tartoznak már.

+ 1: Észben tartani, hogy nem tart örökké – Ez egyrészt arra sarkall, hogy minél jobban kihasználjuk és élvezzük az időt amit itt töltünk. Másrészt, ha jön a honvágy akkor egy jó kapaszkodó, hiszen tudjuk, hogy ennek is vége lesz.

(+ 2: Otthoni (politikai) hírek olvasgatása könnyen elnyomja a haza akarok menni érzését.)

Nektek, kint élők, mi a technikátok? 🙂

 

 

 


Hozzászólás