Cambridge-i meglepetés

Cambridge városnézés röviden: überhangulatos angol kisváros ahol bármelyik sarkon belefuthatsz harminc szelfibotos kínai turistába és így is imádni fogod. Utazz velünk!

Hoppá, van 2 napunk

Nem terveztünk Cambridge-be menni. Fél éve voltunk Oxfordban és úgy gondoltuk, hogy az egyetemváros látogatás mellé ezzel behúztuk a pipát. Aztán egy szerencsés véletlen folytán úgy alakult, hogy Gabival egyszerre volt szabadnapunk, ráadásul kettő egymás után. Kapva kaptam az alkalmon és elkezdtem kutakodni, hová érdemes menni Londonból ha csak 2 napunk van és nem szeretnénk hogy az utazás elvigye az egészet. Olyasmiket találtam mint Oxford, Bath, Windsor Castle, Stonehenge, Cotswolds, Canterbury és persze Cambridge. No meg a tengerpart: Brighton, Seven Sisters, Southend-on-Sea.

Ezek közül voltak olyanok ahol már jártunk, olyanok (pl Seven Sisters) ahová később tervezünk menni barátokkal, illetve olyan is ami nem igazán érdekel most (Stonehenge) vagy mondjuk autóval lenne kényelmes (Cotswolds) így végül Cambridge lett a nyertes. Londonból a Greater Angliával (~7 font/fő) kevesebb mint másfél óra alatt odaérünk és biciklibarát város. Ennyit tudtunk róla nagyjából amikor eldöntöttük, hogy megyünk. Tulajdonképpen csak menni akartunk valahova és milyen jól tettük..

Cambridge

Szupercuki. Tényleg nem tudok rá most mondani. Valószínüleg rengeteget hozzá tett az is, hogy hosszú szürke napok után végre kisütött a nap és gyönyörű idő volt amíg ott voltunk.

Ez egy viszonylag kis város, egy hosszú főutcával és rengeteg bicajossal. A városon átkanyarog a Cam folyó (erről kapta a nevét a város), ami nagyon sekély, így laposfenekű hajók mennek rajta mindenfele. Vagyis puntingolnak. Merthogy angolul ezt így hívják. 🙂 Mindegyik hajó orrán áll egy ember aki irányítja egy hosszú rúddal. Nagyon vagányul néz ki amúgy, tiszta Velence. A folyón végighajózva a legtöbb College udvarába be lehet lesni és útközben a guide sztorizik és helyi érdekességeket mesél.

Cambridge egyébként híres az egyeteméről, a nagy múltra visszatekintő College-okról, és az ott tanult – azóta elismert, híres vagy épp hírhedt – diákokról. Természetesen itt is van nagy botanikus kert, gyönyörű kápolnák, nagy parkok és rengeteg pub.

St John’s College

Az egyik legrégebbi Cambridgeben. Fantasztikus épület, lélegzetelállítóan rikitó zöld fűvel és a Sóhajok hídjával. (igen, itt is van egy) A kápolnája gyönyörű, bár nem olyan nagy és híres mint a King’s College Chapel, de azért elég király.

A belépő turistáknak 10 font, ami elég drága, még jó hogy mi ingyen mentünk be. 🙂 Hamarosan leírom hogyan.

Ez az egész college dolog amúgy nekem tök homály volt korábban. Nem értettem, hogy akkor most itt ezek mind külön iskolák vagy kollégiumok vagy hogy is van ez.. most a google és egy cuki couchsurfinges host segítségével kiderült az igazság 😀
Szóval van a Cambridge Egyetem  és van mellette 31 college. A college-ok önálló vagyonnal illetve éves költségvetéssel rendelkeznek. Nekem nagyon érdekes volt, hogy az egyes college-ok maguk döntenek a felvételikről, az egyetem gyakorlatilag a papírmunkát végzi. Az undergraduate diákok a college területén is laknak, míg a postgraduate diákok a college-on kívül.
A legtöbb kollégiumba bármelyik szakot hallgató diák bekerülhet, de vannak kollégiumok, amelyek előnyben részesítenek bizonyos szakokat. Az oktatás pedig megoszlik az adott intézet, tanszék, és a kollégium között. A hazai oktatási rendszerhez képest nekem ez mind tök érdekes volt. Szóval ezek egyáltalán nem olyan koleszok, mint ami nekünk magyaroknak beugrik a szó hallatán. Inkább a Harry Potterre gondoljatok. <3

A legjobb rész

Utazni, városnézni, kirándulni mindig jó, de némi helyi segítséggel megtámogatva még jobb! Legalábbis nekünk ez igazolódott be, köszönhetően a Couchsurfing-nek. Ahogy már korábban írtam róla, ez egy olyan közösség ahol emberek megosztják egymással az otthonukat, közös programokat szerveznek és segítenek infókkal/tanácsokkal/ajánlásokkal.

Most picit nehézkesebb volt vendéglátót találnunk, de végül sikerült.

  • Avi, az elkepesztően kedves izraeli leányzó akinél az éjszakát töltöttük éppen a PhD-t csinálja Cambridgeben, a St John’s Collegeban. Ő vihet be ingyen vendégeket magával, így neki köszönhetően spóroltunk 20 fontot, kaptunk egy saját élményekkel teletűzdelt idegenvezetést és felvitt minket Cambridge legmagasabb pontjára, ami egy torony teteje a college-ban, ahová kizárólag az ott tanuló diákok mehetnek fel. Hatalmas királyáság volt 200 nagyon szűk csigalépcső megmászása után felérni a tetőre és onnan nézni a várost a napsütésben.
  • A college túra után különváltunk, viszont ajánlott nekünk egy isteni hamburgerest (angliában ez nem egyszerű :D) Butch Annie’s ahol brutál finomat kajáltunk és megúsztuk a szokásos éhesen keresgélést, ami sok esetben végül valami kompromisszumos helyre juttat minket.
  • Délután bérelt biciklivel elkerekeztünk Grandchesterbe, amit hatalmas hiba lett volna kihagyni. A falut és az odavezető mesébe illő utat egy másik couchsurfinges ajánlotta, aki elszállásolni nem tudott minket, de rengeteg infóval segített.
  • A biciklibérléshez egy app-ot használtunk (ofo) amit egy másik couchsurfinges ajánlott, akivel dumáltam az út előtt. Ezzel 50p/30 perc áron lehet biciklit bérelni, ami nagyon pöpec. A biciklikölcsönzőkkel szemben (7 font/4 óra és 10 font/teljes nap) nem kell időre visszavinni sehova, sem órákat kifizetni. Egyszerűen az ember letölti az appot, keres egy Ofo bicajt, amiből rengeteg van a városban, lecsippantja a QR kódot, a biciklizár kiold és már lehet is tekerni. Ha elég volt akkor egyszerűen csak le lehet tenni akárhol és lezárni a számlálót. Így amíg pl Granchesterben üldögéltünk egy pubban, leállítottuk, vagy amikor felmentünk Avi lakásába lepakolni, akkor is. Ráadásul az első út ingyenes, mindegy milyen hosszú, így akár kockázat (bár 50p nem túl komoly összeg :)) nélkül ki lehet próbálni. Ezzel az ajánlással ismét rengeteget spóroltunk.
  • Másnap egy angol sráccal találkoztunk délután, aki vendégüllátni nem tudott minket, de felajánlotta, hogy mivel sok évig dolgozott guide-ként ezért elvisz minket punting-olni. Tudjátok, a hajós dolog amit írtam korábban. Hát ezt már el sem akartuk hinni konkrétan. 😀 Elvitt csak minket egy privát csónakázásra, közben egy csomót beszélgettünk, mesélt a városról és gondolom mondanom sem kell mennyire más volt ez, mint egy fizetett, csoportos túra. Egyébként a csoportos punting 7 font/főtől kezdődik, míg a privát 40 font/csónak.
  • A csónakázás után az Aromi-ba tértünk be kajálni, amit szintén Avi ajánlott és egy elkepesztően jó olasz hely.

Ezek az élmények sokkal jobbá tették az ottlétünket és betekintést engedtek Cambridgeben élők mindennapjaiba. Emellett pedig spóroltunk úgy minimum 40 fontot az airbnb-n, 20-at a biciklibérlésen, 40-et a csónakázáson, istenieket ettünk és tartalmasakat beszélegettünk. Teljesen más így utazni, mi odavagyunk érte. Próbáljátok ki Ti is. <3

 


Hozzászólás