Cascais

Strand Lisszabonban? A válasz: Cascais. Ez egy hangulatos tengerparti üdülőváros közel Lisszabonhoz.

Vonattal (CP – inkább az otthoni hévhez hasonló) lehet megközelíteni. 40 perc az út és 20 percenként indul a vonat, így a menetrenddel nem kell bajlódni. A Zapping jegy erre is használható.

IMG_9910
Hello, October!

A vasútállomás konkrétan már a városközpontban van. Néhány perc sétával elérhető a vízpart. Egymást követik a homokos öblök ahol az emberek (bevállalósabb része) még szeptemberben is fürdik az egyébként elég hűvös óceánban. A többiek a parton napoznak. (30 fok felett van a hőmérséklet ilyenkor) Egyetlen hiányosság van, mi a városközpont környékén lévő 3-4 strandon végigsétáltunk és sehol nincs egyetlen öltöző sem. Nyilvános (0,50 euro) mosdót találtunk, így mi ott oldottuk meg az átöltözést.

A város viszonylag hosszan elnyúlik a part mentén. Itt nincsenek nagy szintkülönbségek, könnyedén végig lehet rajta sétálni. Hangulatos mellékutcák, kis terek, szökőkutak, szűk vásárlóutcák. Vannak emberek, de azért tömeg nincs. Itt is ugyanazt érezzük mint Lisszabonban, a turisták még nem fedezték fel annyira, mint mondjuk Barcelonát vagy éppen Rómát. Jönnek-jövögetnek, de még a legnagyobb látványosságoknál sincsenek tömegek. És ez nagyon jó így.

Cascais gasztronómiája – hasonlóan Lisszabonhoz – a tengeri herkentyűkre épül. Emellett az elmaradhatatlan pékségek itt is megtalálhatóak.

A vasútállomás mellett lehet bérelni biciklit. (később útközben is több helyen egyébként) amivel nagyon könnyen és kényelmesen elérhető Boca do Inferno vagy akár Cabo de Roca. Nagyon hasonló, hatalmas sziklás partszakaszok, óriási ostromló hullámokkal. Utóbbi arról is híres, hogy ez az európai kontinens legnyugatibb pontja.

IMG_9934
Boca do Inferno

A part mentén végig gyönyörű, kiépített bicikli út kanyarog. A kölcsönzéshez egy app-ot kell letölteni (a bicikli tárolóknál van ingyenes wifi) és napi 4 euróért kölcsönözhetünk bicajt.

Cascaisban könnyű eltölteni egy teljes napot. Az idő észrevétlenül elrepül a napozással, strandolással, sétálgatással. Közben egy finom ebéd, egy kis helyi bor, esetleg bicajozás és már megy is le a nap.

 

 

Fotók: saját


One thought on “Cascais

Hozzászólás