Házőrzés

A couchsurfing mellett a házőrzés a legjobb lehetőség  arra hogy ingyen szállásunk legyen az utazás során. Mi még sosem próbáltuk, de sokan mások szerencsére igen. Így kicsit kutakodtam a neten. Következzen egy összefoglaló arról amit találtam.

Mi fán terem a házőrzés?

Nagyon leegyszerűsítve: vigyázni / ápolni /  karbantartani valaki otthonát amíg távol van. Fizetés nincs, viszont ingyen lakhatsz nagyon király helyeken. Ez pedig egy költséghatékony utazás alapköve. Szerintem ez a megoldás akkor jó, ha hosszabb utat tervezel és nincs feltétlen kötött útiterv, hanem tudsz igazodni ahhoz, hogy egy adott országon belül éppen hol találsz őrizni való házat.

A házőrzés általában 1-6 hétig tart, de vannak hosszabb projektek is. Ez mindig meg van adva a hirdetésben. A világ bármely táján vannak elérhető házak, én viszont kifejezetten Amerikáról fogok most részletesebben írni, hiszen mi oda készülünk.

Hogy mit csinál a házörző?

A legtöbb esetben a feladata a növények és állatok életben tartása. 🙂 Tehát locsolni/etetni/sétáltatni. Nem rossz. Emellett ilyesmik vannak megjelölve egyes hirdetésekben: behozni a postát, beengedni az xy szakembert aki pont akkor jön megcsinálni valamit, beadni a gyogyszert a kutyának stb. Bár ezek viszonylag ritkák.

Szóval gyakorlatilag minimális “munkát” kell végezni. Olyat, amit különösebb odafigyelés nélkül, a napi rutin részeként simán meg lehet csinálni. Sőt, valami jófej állattal szórakozni még külön királyság is. Cserébe a legtöbb esetben valami hatalmas amcsi házban lehet lógni, kerttel, medencével. Haverkodni a szomszédokkal, a többi kutyással, a postással.. és ezáltal van egy bázis ahonnan néhány hétig lehet utazni a környéken mindenfelé. Na meg pihenni.

Engem meggyőzött a dolog. Irány házat őrizni!

A választék

Szinte végtelen. Van egy szuper, angol nyelvű online magazin ami kifejezetten a házőrzéssel foglalkozik. Az ő összehasonlításukat néztem át én is először itt:  House Sitting Magazin

Ugye mennyire sok lehetőség van? Én három opció között vacillálok. Nem szeretnék csak azért a legnagyobbra regisztrálni, mert az a nagy meg híres. Szóval összeszedem melyiknek mi az előnye-hátránya, aztán meglátjuk mi jön ki belőle.

 1. Mindmyhouse: Ezt a weboldalt a Sárga Ruhás Lány is ajánlotta a blogján ami nekem fontos referencia.
  Előnye: Nemzetközi és mindössze 20 USD a regisztrációs díj.
  Hátránya: Nem rendelkezik hatalmas adatbázissal (átlagosan 200 lehetőség világszerte). Hirdetőknek ingyenes, ami miatt lehet, hogy felkerülnek kevésbé komoly/megbízható hirdetések is.
  Hirdetések: Jelenleg 29 hirdetés van fent az USA-ban, Közép- és Dél-Amerikába viszont elenyésző, 1-2 ház.
 2. Trustedhousesitters: A legnagyobb és legrégebbi házőrzéssel foglalkozó weboldal.
  Előnye: Nemzetközi, rengeteg hirdetés van fent. A hirdetőknek is fizetős és alapos ellenőrzés van, így csak valós hirdetések és megbízható hirdetők/sitterek vannak.
  Hátránya: Ez a legdrágább, 119 USD. Az új évre való tekintettel most van 30% kedvezmény, de még így is 83,3 USD egy évre.
  Hirdetések: 197 ház az USA-ban, K és D Amerika több, mint az előző oldalon, de 10 háznál nem több.
 3. Housesittersamerica:  Kizárólag az USA-ra specifikálódott website.
  Előnye: Olcsó, 30 USD egy évre.
  Hátránya: Ha az USA-n kívül szeretnénk házat őrizni akkor ezzel az oldallal semmire sem megyünk. Tulajdonosoknak ingyenes, így hasonlóan az elsőhöz, lehetnek nem ellenőrzött hirdetők.
  Hirdetések: Csak USA: 69 ház

Végignézve a fenti három opciót (meg a többit amit már korábban kiejtettem) azt hiszem mégicsak marad a legnagyobb és egyben legdrágább megoldás. Egyrészt mert nem tudhatjuk merre sodor minket az út, előfordulhat hogy az Egyesült Államokon kívül is szeretnénk házat őrizni. Másrészt pedig ha csak az államokon belül használjuk akkor is a Trusted Housesitters-nek van a legtöbb hirdetése.

A következő posztban összefoglalom a regisztrálás menetét. Van egy olyan érzésem hogy ide valami nagyon vagány profilt kell gyártani, ha szeretnénk referencia nélkül megcsípni az első házunkat.

Emellett igyekszem utánajárni, hogy mennyivel előre lehet/érdemes házakat keresni és hogyan tudjuk ezt beilleszteni az utunkba.

Addig is, nézzetek körül például ITT, hát nem atomkirálycsúcsszuper helyek ezek?

 


Hozzászólás