Lisszabon hasznos infók

Egy kis segítség az utazásodhoz: Lisszabon tudnivalók. Látnivalókról ide kattintva olvashatsz. Ha kimozdulnál a városból, ajánlom Cascaist (tengerpart és nyaralás) és Sintrát (hegyek, erdők és paloták)

Tömegközlekedés:

Lisszabonban a tömegközlekedés jól kiépített és egyszerűen használható. 4 metróvonaluk és sok villamos- illetve buszvonaluk van. A legtöbb villamos viszonylag rövid távon megy (felfele általában) és elég nosztalgikus velük utazni.

A közlekedéshez az úgynevezett Viva Viagem kártyára van szükség, amelyet fel lehet tölteni különböző jegyekkel, bérletekkel. Városnézéshez nekünk minden a Zapping típusú jegyet ajánlotta, így ezt választottuk és nem bántuk meg.

A kártyát automatáknál lehet megvenni (0,50 euro) és feltölteni. Ezután a járműre való felszálláskor lecsippantani. Metró esetében kifele is kell csipogni.

A metró általában 10 percenként jár, a 28-as ahogy éppen kedve tartja (van hogy 15 percig egy sem jön, aztán meg egymás után három)

Árak:

Vonaljegy: 1,45 euro

24 órás jegyek árai (függően attól, hogy milyen közlekedési eszközön használhatóak):

Carris/Metro  6,15
     Carris/Metro/Transtejo (Cacilhas)*  9,15
     Carris/Metro/CP**  10,15

* kompot tartalmazza
** vonatot tartalmazza az alábbi vonalakon: Sintra, Cascais, Azambuja és Sado

Zapping:
Feltölthető összegek: 3,6,10,15,20,25,30,35,40 euro
Ezzel egy út ára csak 1,30 euro és a feltöltött összegből kedvezményes áron vehetsz jegyet a vonatra is. (CP) Ez jól jön ha el szeretnél látogatni pl Sintrara vagy Cascaisba.

Egyetlen hátulütője van, a rajta maradt pénzt (szemben a londoni Oysterrel) nem kaphatod vissza, így érdemes figyelni, hogy ne töltsd túl.

Lisbon-metro-map

Lisszabonban rengeteg a tuk-tuk, aminek itt van is létjogosultsága, hiszen rengetegen nem tudnák gyalog megnézni a várost a sok masszív emelkedő miatt. Mi ezt nem próbáltuk, de nagyon mókásnak találtuk. Minden tuk-tuk máshogy néz ki, sokból zene szól, süt a nap, vagány srácok/lányok vezetik őket (bár kissé néha veszélyesnek tűnik) és nagyon laza az egész. Vannak 1,2,4,6 személyes járgányok is. Én kicsit bánom, hogy egy kicsit sem mentünk velük, mert igazából szeretünk sétálni és emiatt eszünkbe sem jutott. Amikor legközelebb ott járok, én tuti megyek egy kört.

Pénz:

Fizetőeszközük az euro és imádják a KP-t. Ez az a város, ahol érdemes váltani és készpénzzel érkezni, mert bankkártyával nem egyszerű az élet. A legtöbb kisebb üzletben, kifőzdékben, a pékségekben, bárokban nem fogadnak el kártyát. Ha mégis sikerül találni egyet ahol igen, akkor csak a helyi portugált kártyát. Ha esetleg akkora szerencsénk van, hogy külföldi kártyát is elfogadnak, akkor szinte mindenhol csak 5 eurós költés fölött.

Időjárás:

Na az gyönyörű! A nap rengeteget süt és a nyár szeptemberben még javában tart. November környékén kezd csökkenni a hőmérséklet, de télen is 10-15 fok körül mozog.

Alapvető kifejezések:

Nagyon nem szeretik ha összekeverik őket a spanyolokkal, szóval nem ajánlatos spanyol szavakkal bombázni őket. Velem nem tudom mi volt, de annak ellenére, hogy ezt elméletben tudtam, valamiért állandóan gracias-t akartam mondanai obrigada helyett.. tök fura. Valószínüleg a korábbi spanyolországi élmények jöttek elő az időjárás és az óceán látványára.

Köszönöm – Obrigada/obrigado (az első ha NŐ mondja, a második ha FÉRFI)
Szia! / Jó napot! – Olá!
Jó reggelt! – Bom dia!
Jó estét! – Boa tarde/Boa noite!
Jó éjszakát! – Boa noite!
Szívesen / Nincs mit / Semmiség – De nada
Sajnálom – Desculpa

Tippek:

A 28-as villamosra érdemes Martin Moniz-nál felszállni, mert – igaz némi várakozás után- de biztosan lesz hely rajta. Itt az utasok szépen sorban állnak és mindig csak annyian szállnak fel, ahány ülőhely van. Mivel a villamos gyorsan megy és sokszor éleseket fékez (illetve az út alatt többször is megtelik) állva nem akkora élmény. Megéri ezért várni egy keveset.

Felesleges transzfert fizetni a reptérről és vissza. A piros metróvonal a városközpontból 20-25 perc alatt kiér a reptérre.

Ha étteremben eszel akkor számítani kell rá, hogy kérdés nélkül hoznak majd előételt. Ez általában friss bagett/zsemle, friss vaj, olíva, szalámi/sonka. Nagyon finom, de ha megeszed, a végén kiszámlázzák, szóval ha nem szeretnél érte fizetni, utasítsd vissza.

A FADO bárok sokszor azzal operálnak, hogy a FADO zene ideje alatt (este 8-9-től) magasabb árakat számláznak, ha bent (tehát a zenét hallgatva) fogyasztassz. Megtévesztő tud lenni, ha kint megnézed a menüt, majd odabent, az ital megérkezése után jössz rá, hogy a benti  étlapon minden majdnem a duplájába kerül.


One thought on “Lisszabon hasznos infók

Hozzászólás